Про лікарні та вакцинацію: ситуація з COVID-19 по медзакладах Вінниччини

Новини Вінниці Статті Топ

Протягом останніх тижнів у Вінниці та області фіксують значне збільшення захворюваності на коронавірус. Як в МОЗ, так і на місцевому рівні говорять про початок третьої хвилі. Водночас, в регіоні стартувала вакцинація від COVID-19, і в першу чергу вакцинували лікарів, які працюють з «ковідними» пацієнтами.

Вінниця ОК спробувала дізнатися, яка ситуація склалася в закладах охорони здоров’я Вінниччини станом на 19 березня.

Вінницька обласна лікарня імені Миколи Пирогова

Станом на п’ятницю у вінницькій «Пироговці» ситуація із захворюваністю на COVID напружена. Хоча заклад не був визначений в якості «ковідного», випадків інфікування серед медичного персоналу ‒ близько 200. Важко сказати, чи це наслідок загального росту захворюваності, чи низького рівня вакцинації серед медпрацівників, чи недостатнього захисту або обережності фахівців. Але факт залишається фактом. І проблема з поширенням випадків коронавіру серед медперсоналу характерна не лише для лікарні імені Пирогова. За інформацією Вінницької ОДА, станом на 19 березня в області на COVID-19 хворіють 765 медичних працівників.

«Ситуація не лише по «Пироговці», а взагалі по лікарнях дуже критична. В «Пироговці» наразі близько двохсот медпрацівників ‒ це не тільки лікарі, це і медсестри, і санітарки ‒ уражені коронавірусом», ‒ розповідає депутат Вінницької обласної ради Андрій Гижко.

На сьогодні, попри такий рівень захворюваності серед медичного персоналу, лікарню не планують перепрофільовувати під «ковідну». В якомусь сенсі, лікарня імені Пирогова «приймає на себе удар» щодо інших напрямків медицини. Зрештою, після початку епідемії COVID-19 інші хвороби не зникли. Залишається актуальним і оперативне втручання.

«З одного боку, це правильне рішення, тому що люди ж не тільки коронавірусом хворіють. Людям треба і операції проводити. Грижі, апендицит тощо. І ЛОР-захворювання. Тому поки ситуація така, що варто цей заклад зберегти саме в багатопрофільному напрямку. Не як «ковідну» лікарню. Хоча якщо буде захворюваність зростати, то ніхто не виключає, що лікарня Пирогова теж може стати коронавірусною та почати приймати хворих на COVID», ‒ додає пан Гижко.

Варто зазначити, що під час брифінгу 12 березня міський голова Сергій Моргунов повідомляв, що вінницькі «ковідні» лікарні майже повністю заповнені пацієнтами, а в реанімаціях не лишилося місць зовсім. Тож місто тоді вкотре звернулося до області з проханням розгорнути ліжка для пацієнтів з COVID-19 на базі обласних закладів. Зокрема, обласного клінічного госпіталю ветеранів війни та лікарні імені Пирогова.

Потім стало відомо, що на базі госпіталю таки можуть розгорнути 80 ліжок для пацієнтів з коронавірусом.

Ситуація в районах

Про велику захворюваність серед медичних працівників повідомляють і в окремих громадах Вінниччини. Втім, кажуть на місцях, ситуація контрольована. Що показово, хоча медики масово хворіють на COVID, ті, які ще не перехворіли або вже не мають антитіл, вакцинуватися однаково не поспішають. Попри те, що вакцинація на Вінниччині триває з 24 лютого, більше довіри до вакцини CoviSheld серед лікарів не стало.

«Я розмовляв з головним лікарем. Ситуація контрольована у нас. На даний момент перехворіло 20 медичних працівників фактично з усієї лікарні. Щодо вакцинації, в нас така ситуація, що люди не хочуть. Люди відмовляються від вакцинації. Пояснюється це тим, що треба обстежити організм на випадок можливих реакцій. І поки у нас не вакцинувалися», ‒ розповідає ексдепутат вже розформованої Мурованокуриловецької районної ради Микола Колядич.

Чоловік додає, що по селах випадків захворювання серед лікарів також чимало. Втім, враховуючи, що деякі люди переносять COVID в легкій або безсимптомній формі, навантаження на медичну систему хай і важке, але ситуацію вдається контролювати.

Не краща ситуація з вакцинацією серед медпрацівників і в більших громадах. Зокрема, в Хмільнику, хоча опорна лікарня майже переповнена пацієнтами з коронавірусом, рівень вакцинації серед місцевих медиків не перевищить 20%. Решта лікарів поки відмовляються.

«Вакцинація в нас розпочалася вже десь півтора тижні тому. Але багато людей відмовляються. Я-то щеплення отримав першою дозою. А, в основному, медперсонал відмовляється. Більше 80% відмов. Бояться ще вакцини цієї нової. Не знають, що це за вакцина, і яка може бути реакція», ‒ розповідає завідувач Порицької амбулаторії загальної практики сімейної медицини Павло Пашков.

Сам лікар, за його словами, отримав щеплення ще минулого четверга. Побічних ефектів, каже, майже не було.

«Я отримав щеплення минулого четверга. Тобто, 8 днів минуло. Побічних ефектів не було, тільки в місці самого уколу на третій день біль незначний з’явився. Але за кілька годин минуло», ‒ каже медик.  

Як наслідок, можна зробити висновок, що Вінниччину ще тривалий час «штормитиме» темою коронавірусу та вакцинації проти нього. Як, загалом, і всю Україну. Невдалий старт інформаційної кампанії в країні щодо вакцини та чутки, що в країнах Європи препарат AstraZeneca спричинив низку летальних випадків, на довіру населення та медпрацівників не працюють. Хоча згодом у ВООЗ і спростували інформацію про зв’язок між вакциною та смертями, а в Україні вже вакцинувалися, окрім лікарів, багато публічних особистостей, боротьба за довіру населення ще триває.

Зазначимо, що в п’ятницю, 19 березня, стало відомо, що з понеділка в Україні стартує другий етап вакцинальної кампанії. З 22 березня стартує робота стаціонарних пунктів щеплення та вакцинація сімейних лікарів. 

Нагадаємо, 18 березня 120 працівників та військовослужбовців Командування Повітряних Сил у Вінниці отримали щеплення. Загалом у Повітряних Силах готові щепитися понад 12 тисяч військових.

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *