«Перенести вінницьке тролейбусне депо заради нового мікрорайону коштуватиме мільярд гривень», – Василь Зернецький

Новини Вінниці Топ

План будівництва мікрорайону на 40 гектарах в районі тролейбусного депо та цегельного заводу викликає у мешканців Вінниці більше запитань, ніж відповідей. Таку тезу в ефірі «Інтелект-шоу ЄС» висловив експерт у галузі будівництва, куратор «Євросолідарності» на Вінниччині Василь Зернецький.

Найперше питання, каже Василь Зернецький, – як реалізувати передбачене у плані забудови перенесення тролейбусного депо в інше місце. На вирішення цієї амбітної задачі, стверджує експерт, необхідно відшукати близько 1 мільярда гривень:   

«Ми не маємо відповіді на багато питань. Наприклад, перенести тролейбусне депо, тобто зрівняти його із землею та розмістити в іншому місці, за нашими підрахунками, коштуватиме приблизно мільярд гривень. Це якщо говорити про нормальне перенесення, а не про те, щоб «викинути»  тролейбуси з нинішнього депо і все».

Друге питання, яке плавно витікає з першого – за чий кошт буде перенесено депо. Василь Зернецький впевнений, що інших джерел фінансування цього проєкту, окрім міського бюджету, не може бути.   

«За чий кошт все це буде? Може, зараз у міській раді скажуть, що ось, ми розпаюємо землю, забудовники самі її викуплять та перенесуть депо, але ми розуміємо, що так не буде. Забудовники явно будуть купляти землю частинами, адже йдеться про чималу територію у центрі міста. А нам треба не частинами, а одразу все депо, що знаходиться в межах цієї території, перенести. Однозначно, це буде за гроші міста робитись, а потім міська рада буде або ж не буде ці кошти повертати у бюджет».

З вищесказаного, зауважив Зернецький, випливає потреба розробки механізму для повернення до бюджету «круглої» суми грошей:

«Який є механізм повернення цих коштів? Як інституційно це буде закріплено? Якими рішеннями це буде затверджено? Як буде врахована інфляція, зважаючи на те, що будівництво мікрорайону – процес, розтягнутий у часі?»          

«Є проблема благоустрою цієї наразі промислової зони, є потреба міста рости та розвиватись, але план мікрорайону, який ми бачимо, не відповідає на ключові питання. Міська влада не поспішає надавати відповідь», – підсумував експерт.

Нагадаємо, Вінницька міська рада запропонувала містянам розглянути план будівництва нового мікрорайону на території колишнього цегельного заводу «Керамік». У лютому 2021 року відбулись попередні громадські слухання щодо цього питання. Тоді мешканці найближчих до майбутньої забудови будинків турбувалися, чи не постраждають їхні оселі внаслідок будівництва та чи гарантуватимуть їм компенсацію забудовник або місто. Також питання поставало у водопостачанні ‒ чи витримають існуючі мережі навантаження після реалізації такої забудови. Окрім того, мешканці окремих будинків турбувалися про організацію в’їздів та виїздів до нового мікрорайону та про можливі затори на прилеглих вулицях внаслідок появи багатоповерхівок на понад 1 000 квартир.

Окреме питання ‒ вже згадане питання перенесення тролейбусного депо. За проєктним планом, його пропонувалося винести в промислову зону Вінниці, в район перехрестя вулиць Гонти та Енергетичної. Але ані приблизної вартості такого проєкту, ані хто візьме на себе фінансові зобов’язання ‒ інвестор забудови чи громада Вінниці ‒ на етапі обговорення містобудівної документації учасникам слухань не відповіли. Відтак, громадяни проголосували за перенесення слухань.  

Повторні громадські слухання відбулись наприкінці травня. Відповіді на зазначені питання не прозвучали і тоді, а тому люди проголосували проти погодження плану забудівлі.

Яка подальша доля даного проєкту, чи виноситимуть його на повторне голосування, чи організовуватимуть нові слухання ‒ наразі невідомо. Як повідомили журналісту Вінниця.ОК в департаменті у справах ЗМІ та зв’язків з громадськістю Вінницької міськради, на сьогодні рішення з даного питання ще немає. 

До слова, загальна територія в межах проекту забудови складає 38, 23 га. Територія багатоквартирної житлової забудови – 7, 57 га. Територія садибної житлової забудови – 8,99 га. Територія громадської забудови – 5,43 га, яка включає: територію школи на 2,5 га; територію ДНЗ на 0,75 га.


План мікрорайону. Детальніше – тут

Додамо, що «Інтелект-шоу ЄС» – це ток-шоу, яке виходить за підтримки Вінницької організації «Європейської Солідарності». Програма представляє собою дружнє обговорення актуальних подій тижня між вінничанами. Ефір із Василем Зернецьким можна переглянути тут.

Читайте також: «Вінницький фінансист пропонує оприлюднити розрахунки вартості проїзду у громадському транспорті».

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *