Боротьба за довіру: перші 10 днів вакцинації на Вінниччині

Новини Вінниці Статті Топ

На Вінниччині триває перший етап вакцинальної кампанії проти COVID-19. Після тривалих перепитій, обіцянок та очікувань Україна та регіон отримали власний захист проти захворювання. Проте не такий, на який багато хто сподівався від початку. Старт вакцинальної кампанії як в Україні, так і на Вінниччині спричинив чималий резонанс в суспільстві та став приводом для різного роду дискусій чи маніпуляцій.

Тим не менш, кампанія триває, і Вінниця.ОК вирішила проаналізувати результати перших 10 днів вакцинації на Вінниччині.

Перші дні та загальна інформація

24 лютого Вінниччина отримала перші 17 800 доз індійської вакцини CoviShield, що є аналогом британського препарату, виготовленого Oxford/AstraZeneca. Фактично, кажуть спеціалісти, це та ж «оксфордська» вакцина, яку виготовили на потужностях індійського заводу. Зокрема, для потреб локального ринку.

Того ж дня о 14:38 вінничанка, сімейна лікарка Людмила Бойко, першою в регіоні отримала щеплення від COVID-19 вказаним препаратом. На сьогодні жінка працює в складі першої мобільної бригади та вакцинує своїх колег. Загалом тоді, за інформацією керівництва ОДА, провакцинувалися 14 медичних працівників, які також увійшли до складу мобільних бригад. Тоді ж під час брифінгу в департаменті охорони здоров’я та реабілітації ОДА повідомляли, що згоду на вакцинацію дали 35% лікарів, які працюють в «ковідних» лікарнях.

Старт вакцинальної кампанії не міг не спричинити ажіотажу в медіа-просторі. Дійшло і до перших медійних «факапів». Зокрема, 24 лютого журналісти «Суспільне.Вінниця» випустили матеріал із заголовком «Головна інфекціоністка Вінниччини відмовилася вакцинуватися». В тексті йдеться про те, що нібито Лариса Мороз, головна інфекціоністка регіону, відмовляється отримати щеплення препаратом CoviShield, оскільки він не пройшов усіх етапів випробування. Дана новина швидко поширилася іншими ресурсами. Зокрема, на статтю «Суспільного» посилалися «Новини Вінниці» та «Na Парижі».

Наступного дня виданню Veжа фахівчиня розповіла ‒ її слова неправильно інтерпретували або, цитуючи: «Будь ласка, не треба виривати з контексту і перекручувати». Жінка повідомила, що дійсно, вона відмовилася від вакцинації. Але не тому, що CoviShield ще не досліджений, а тому, що вона нещодавно перехворіла і ще має антитіла. Що ж стосується дослідженості препарату, наголошує спеціалістка, то, насправді, на сьогодні усі вакцини, навіть «Moderna» і «Pfizer», перебувають на третьому етапі клінічних досліджень.

Загалом відомо, що Україна планує закупити чотири види вакцин:

  • Pfizer – понад 100 тисяч доз;
  • Sinovac – близько 2 млн доз;
  • AstraZeneca (CoviShield)  – майже 4 млн доз;
  • NovaVax – 15 мільйонів доз з терміном поставки орієнтовно у липні цього року.

Результати перших 10 днів вакцинальної кампанії

Для того, щоб дізнатися актуальну інформацію щодо вакцинації на Вінниччині станом на 5 березня, журналіст Вінниця.ОК звернувся до заступниці директора департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОДА Тетяни Бондаренко.

«На сьогодні за останній день вакциновано 170. На вчора за всі дні було 440. Таким чином, на сьогодні ми вийшли на показник ‒ 610 провакцинованих медиків. Сьогодні була також вакцинація військових медиків з військового центру. Вакцинували 50 осіб. З наступного тижня, ми будемо довакциновувати «ковідні» лікарні і вже охоплювати інші заклади медичні, інших медичних працівників», ‒ розповіла посадовиця.

За словами Тетяни Бондаренко, в регіоні триває формування «ковідних» мобільних бригад. Медики проходять навчання, після чого приступають до вакцинації своїх колег. Звісно, попередньо отримавши щеплення. Процес вже вийшов за межі Вінниці та поступово охоплює районні центри.

«У вівторок і в середу, 2-3 березня, пройшли навчання 4 мобільні бригади. Це Гайсин, Хмільник, Козятин і Шаргород. Це бригади з первинної ланки. Вони були вакциновані позавчора, коли проходили навчання, а сьогодні і вчора вони вакцинували працівників ЦРЛ. Бо в кожному з цих населених пунктів є «ковідна» лікарня. Сьогодні довакциновували ці лікарні і вже вакцинували працівників «нековідних» закладів. Також сьогодні закінчили навчання ще чотири бригади. Таким чином, з 9-го березня у нас починають працювати 9 мобільних бригад. Впродовж тижня ми навчили 8 мобільних бригад, одна була навчена ще раніше», ‒ каже заступниця директора департаменту.

Окрім того, на сьогодні в області триває й інформаційна кампанія серед медпрацівників. Досі залишається чимало медиків, які поки не поспішають вакцинуватися індійським препаратом.

«На сьогодні провакцинувалися близько 40% з тих медпрацівників, які підлягали вакцинації. Частина ‒ тільки перехворіли. Адже ми чекаємо до 6 місяців після хвороби, для того, щоб пройшов час, і лише тоді вакцинуємо. Безумовно, є ще частина, які відмовляються, і ми продовжуємо з ними працювати.  Були ті, хто відмовлялися, але передумали. Були ті, хто погоджувались, але зараз не вакцинуються, бо захворіли. Це дуже динамічний процес. Йде робота, динамічна, щоденна, щоб якомога більше медиків захистити», ‒ розповідає Тетяна Бондаренко.

Цифру, скільки медиків, які працюють в «ковідних» лікарнях, станом на 5 березня дали згоду на вакцинацію, журналістові Вінниця.ОК надати не змогли. Як зазначила Тетяна Бондаренко, цей показник є динамічний, і тому в департаменті не виводять підсумки щодня.

На сьогодні, за словами посадовиці, в регіоні достатньо вакцин. Щодо другої поставки, то попередньо в області очікували її в першій декаді березня, проте зараз існує вірогідність, що терміни можуть «відтягнутися».

За даними МОЗу, станом на ранок 6 березня в регіоні вакциновано 660 осіб. За минулу добу було вакциновано 220.

Про CoviShield в світі

На сьогодні індійській аналог британського препарату Oxford/AstraZeneca сертифікували для екстреного використання в Індії та Канаді. Також за повідомленням «Громадського», 6 березня щепленням вакциною CoviShield скористався духовний лідер Тибету Далай-лама XIV. Журналісти посилаються на пресслужбу Далай-лами.

«Цей укол дуже і дуже корисний для запобігання серйозним проблемам», — наголосив духовний лідер.

Серед світових діячів це ледь не перший випадок використання даного препарату.

Варто зазначити, що раніше журналісти «Громадського» підготували короткий відеоролик про міфи, які утворилися навколо індійської вакцини.

Висновки

Зі «скрипом», але вакцинальна кампанія на Вінниччині триває. Через низьку поінформованість про препарат CoviShield медичні працівники не поспішають погоджуватися на щеплення. І справа навіть не стільки в якості вакцини (щодо цього ще тривають дискусії, але закупівлі даної вакцини Канадою та вакцинування світових лідерів згодом можуть дещо стишити суперечки на дану тематику), скільки в невиправданості сподівань та низькому рівні комунікації. Протягом тривалого часу в українському медіа-просторі з боку представників влади лунали заяви про закупівлю Pfizer, а старт вакцинальної кампанії кілька разів відкладався. Зрештою, вакцинація стартувала, але привезли індійський CoviShield. До того ж, в доволі стислих термінах та без попередньої інформаційної кампанії, коли стало зрозуміло, що вакцина іншого рівня якості Україні на першому етапі не дістанеться, а вакцинувати своїх співгромадян треба починати, враховуючи, що в інших країнах Європи вакцинальна кампанія вже стартувала.

Можна сказати, що українська влада програла бій в інформаційному полі. І тепер складається враження, що державні діячі майже спазматично намагаються надолужити втрачене. Власним прикладом до вакцинації медиків та військових намагаються залучити міністр Степанов, президент Зеленський та головний санітарний лікар Віктор Ляшко. А новина про вакцинацію Далай-лами стане в найближчі дні ледь не ключовим аргументом від керівництва МОЗу на користь індійської CoviShield. Втім, чутки про те, що українці не знатимуть, якою вакциною щеплюватимуться, можуть підірвати так важко виборену довіру.

Можна підсумувати, що хоча розмови про якість вакцини потрохи збавляють оберти, українським чиновникам ще доведеться поборотися за довіру населення в питанні вакцинації. І в цій боротьбі вони самі собі союзники та вороги.

Нагадаємо, станом на 6 березня на Вінниччині виявили 714 випадків захворювання на COVID-19.

4 березня Вінницю відвідав очільник МОЗу Максим Степанов. Він розповів, за яких умов Вінниччина може опинитися в «червоній» зоні епідемічної небезпеки, а також поговорив з медиками і регіональними посадовцями про коронавірус, вакцинацію та зарплати для медичних працівників.

Богдан Будай

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *