Андрій Гижко: «Монобільшість у Верховній Раді атакує опозицію та краде законопроєкти»

Новини Вінниці Топ

Монобільшість у Верховній Раді здійснює атаки на конструктивну опозицію та краде подані опозиціонерами законопроєкти. Таку думку висловив голова Вінницької територіальної організації партії «Європейська Солідарність» Андрій Гижко в етері телеканалу «Прямий», коментуючи дослідження роботи останньої сесії Верховної Ради, проведене «Комітетом Виборців України».

Як стверджує пан Гижко, результати дослідження КВУ свідчать про некомпетентність фракції «Слуга народу» та боротьбу монобільшості проти опозиції. Окремо політик вказав на факт плагіату «забракованих» опозиційних законопроєктів з боку провладної фракції.  

«Варто відзначити три речі. По-перше, непрофесійний склад фракції «Слуга народу», про що говорять всі два роки діяльності цього парламенту. По-друге, напади на опозицію, при цьому сьогодні «Європейська Солідарність» – це не «назначена» опозиція, а та опозиція, яка щось пропонує владі. Не тільки у Верховній, а й в обласних та місцевих радах депутати «ЄС» пропонують свої проєкти рішень, а їх просто не голосують, незалежно від того, керують у раді «слуги народу» чи місцевий монопроєкт. Третій момент: «слуги» бачать, що в опозиції є гарні ініціативи і, оскільки вони не можуть запропонувати своє рішення, просто калькують законопроєкти на ту саму тему», – заявив політик.

У розмові з журналістами «Прямого» Андрій Гижко також звернув увагу на той факт, що силами монобільшості під час останньої парламентської сесії було проголосовано лише 15% законів. Він відзначив, що такі показники свідчать про відсутність єдності у стані «слуг народу»:

«Це показує, що тієї монобільшості у партії «Слуга народу» у Раді немає. Власне, подібну ситуацію Зеленський використав для розпуску попередньої Ради. Він тоді сказав, що коаліції не існує, і, спираючись на це, підписав Указ про дострокові вибори. Фактично, як президент, він і зараз мав би зробити те саме – розпустити цю Верховну Раду».

Втім, на переконання Гижка, очікувати дострокових виборів громадянам наразі не варто, оскільки такий варіант розвитку подій не вигідний владі.

«Буквально сьогодні були опубліковані чергові соціологічні дослідження. Вони свідчать, що розпуск Ради владі точно не на руку. Всі соціологічні заміри показують одну чітку тенденцію: у разі перевобирів «Слуги» не матимуть монобільшості», їм доведеться домовлятись із кимось.

Контекст

У понеділок, 26 липня, Громадська організація «Комітет виборців України» опублікувала аналіз показників законодавчої роботи фракцій та груп Верховної Ради за час роботи останньої парламентської сесії (лютий-липень).

У КВУ визначили, що впродовж останніх півроку Радою було прийнято 65 законів авторства народних депутатів України.

Авторство 95% ухвалених законів належить нардепам з фракції «Слуга народу». За звітній період Рада ухвалила лише 3 закони, серед авторів яких не було депутатів «Слуги Народу».

Водночас, найменше підтриманих законів у фракції «Європейська солідарність». За півроку Верховною Радою було підтримано лише 5 законів, серед авторів яких є депутати «ЄС».

«У Верховній Раді IX скликання фактично ігноруються законопроекти, розроблені опозицією. Як показує практика, прийняття законопроектів, серед авторів яких немає депутатів «Слуги Народу», є рідкістю. Окремі опозиційні політики справді можуть бути серед авторів прийнятого закону, однак для цього їм потрібно долучитися до ініціатив монобільшості. При цьому підтримуються переважно не принципові документи, тоді як ключові законопроекти опозиції ігноруються», – зазначив голова КВУ Олексій Кошель.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *