«Велике будівництво чи руйнівництво?»: мешканці Теплика вимагають ремонту об’їзної дороги

Новини Вінниці Статті Топ

«Люди бідкаються – влада розводить руками». Саме цією шаблонною фразою, яка вже давно стала найкращим виразником суспільно-політичного життя в Україні, можна охарактеризувати ситуацію у Теплику. Тут, у селищі на Вінниччині, стався велелюдний мітинг із вимогою відремонтувати вщент понівечену об’їзну дорогу, на яку вже близько 20 років не ступав чобіт працівника дорожньої служби.

Протестувальники стверджують: Вінницька область отримала з держбюджету 170 мільйонів гривень на ремонт місцевих доріг у 2021 році, однак, при розподіленні чималих фінансових ресурсів, ОДА та обласна рада «забули» про Теплицьку громаду.

«Через те, що дорога років двадцять неремонтована, у нас тут регулярно трапляються аварії: то тяга відлетить, то колесо лопне, у водіїв проблеми. Ще й грошей на ремонт не виділили. Кому він потрібен, наш Теплик?», – висловлює своє незадоволення місцевий мешканець Дмитро Якович.

Місцевий активіст, депутат селищної ради від «Європейської Солідарності» Максим Мішін розповідає, що об’їзну дорогу остаточно зруйнували «в рамках» програми «Велике будівництво».

«Людям не залишили іншого вибору, як вийти на протест, перекрити об’їзну дорогу по вулиці Івана Франка. Дорога сполучала раніше чотири району. Її суттєво пошкодили, коли возили будівельні матеріали для ремонту міжнародної траси в рамках «Великого будівництва», – каже він, тримаючи у руках плакат «Велике будівництво чи руйнівництво?».   

«Добивають» дорогу фури, що регулярно проїжджають об’їзною.

«Сюди їздять фури. Вони продовжують розбивати автошлях, а хати, побудовані понад дорогою, від вібрацій вже пішли тріщинами», – говорить мешканка Теплика Ніна Шишкіна.  

І хоч дорога знаходиться на балансі селищної ради, громаді не вистачає фінансових ресурсів «подужати» капітальний ремонт автошляху самотужки, а тому громадяни неодноразово зверталися по допомогу до ОДА та облради. Особливі сподівання у Теплику покладали на державну субвенцію на ремонт доріг у Вінницькій області – цьогоріч її розмір склав 170 мільйонів гривень.

«Ми підготували проєктно-кошторисну документацію, депутати селищної ради підтримали рішення про співфінансування ремонту, виділили з бюджету громади 900 тисяч гривень, подали проєкт на включення до конкурсного добору, але нам відмовили. Конкурсна комісія облради та ОДА нас проігнорувала, кошти розподілили між іншими громадами. Думаю, рішення не виділити нам нічого з державної субвенції було політичним: більшість у місцевих радах області належить одній партії, і якщо подивитись, які громади отримують кошти держбюджету на свої проєкти, то це тільки ті громади, де міцна «правляча» партія і де активно працюють нардепи-мажоритарники», – каже Максим Мішін.  

Під час протесту громадянам передали «добрі вісті» з обласної ради, а саме обіцянку виділити фінансову допомогу на капітальний ремонт дороги наступного року.

«Якщо допомоги з області не буде, ми маємо два варіанти: направити вже виділені 900 тисяч гривень на капітальний ремонт частини дороги, або ж зробити ямковий ремонт усієї дороги», – висловився голова громади Руслан Трамбовецький.

Однак, місцеві мешканці чекати ще рік чи погоджуватись на ямковий ремонт об’їзної не хочуть, і обіцяють зробити акцію протесту безстроковою, якщо до 7 серпня ситуація не вирішиться.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *