На Влада Сорда склали протокол за «незаконні дії щодо державних нагород»

Новини Вінниці Статті Топ

У Вінниці поліцейські склали адміністративний протокол на одного з учасників протесту біля Офісу Президента.  

За інформацією відділу комунікацій Національної поліції Вінницької області, кілька днів тому у ЗМІ з’явилася інформація про те, що один із учасників подій біля Офіса Президента України, якого підозрюють у вчиненні хуліганських дій, нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

«Правоохоронці провели перевірку, під час якої отримали інформацію з Офісу Президента України про те, що вказаний громадянин державними нагородами не нагороджувався. У результаті на уродженця Вінниччини складено адміністративний протокол за ч. 1 ст. 186-1 (незаконні дії щодо державних нагород) Кодексу України про адміністративні правопорушення. Матеріали адміністративної справи та вилучений орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня будуть направлені до суду для прийняття законного рішення», ‒ зазначено в повідомленні.  

Довідково

Після внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, санкція статті передбачає наступне:

Купівля, продаж, обмін чи інша оплатна передача ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках або без таких, а так само їх привласнення або носіння особою, яка не має на те права, чи незаконне зберігання –

тягнуть за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1 700 гривень) з конфіскацією відповідного ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках або без таких.

Незаконне виготовлення ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках або без таких з метою збуту або носіння такої незаконно виготовленої державної нагороди особою, яка не має на це права, або збут підробленого ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках або без таких –

тягнуть за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 до 3 400 гривень) з конфіскацією відповідного ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках або без таких.

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі самі порушення, –

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 6800 гривень) з конфіскацією відповідного ордена, медалі, нагрудного знака до почесного звання, нагрудного знака лауреата державної премії, президентської відзнаки, орденської стрічки, стрічки медалей на планках або без таких.

Деталі ситуації

Мова йде про ветерана російсько-української війни на Сході України, письменника та засновника видавництва «Дім Химер» Владислава Гранецького-Стафійчука (псевдонім – Влад Сорд). Відомо, що він воював у рядах «Правого сектору», «Азова» та 93-ої механізованої бригади.

На опублікованому поліцією відео Сорд каже, що сам зацікавлений розібратися, хто і навіщо роздавав, з якоюсь політичною чи іншою доцільністю, ці нагороди. 

Питання нагородження Владислава Стафійчука орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня спровокувало серйозні обговорення в мережі. Одним з перших на своїй Facebook-сторінці тему підняв ексдепутат Криворізької міської ради та куратор батальйону «Кривбас» Микола Колесник.

В одному з дописів Колесника від 22 березня йдеться наступне: «Молодший сержант Владислав Стафійчук, це по ньому буде суд за побите скло дверей під ОПУ. Суд повинен взяти до уваги що боєць нагороджений орденом Богдана Хмельницького 3 ст. Один з небагатьох випадків коли сержанта нагородили офіцерським орденом, може хтось з сослуживців додасть інформації з цього приводу, дійсно неординарний випадок, мабудь за дійсно героїчний вчинок? Я досі не стикався з нагородженням рядового чи сержанського складу орденом БХ».

Згодом сам же ексдепутат зазначає:

 «В продовження теми. Завтра суд по обранню запобіжного заходу Владу Стафійчуку, за події на акції під ОПУ. Після попереднього посту багато повідомлень в особисті, контраверсійних, але є і такі в яких ставлять під сумнів його нагородження орденом Богдана Хмельницького 3 ступеню, він сам в інтерв’ю bbc розповів що його нагородив особисто міністр МО Гелетей, в лікарні Мечнікова, як добровольця, як цивільну тоді ще особу, не військового, за бої під час Іловайських подій, що він чудом залишився живим коли підірваний Градом КамАЗ влетів в їхній окоп, десять загиблих, а його товаришу відірвало ноги, його поранило, я сумнівів не маю, майже. Впевнений що при наданні до суду нагородних документів всі сумніви недоброзичливців зникнуть, бо там і номер, і дата указу президента, і не може справжній ветеран мати на кітелі «ліву» нагороду, тому дискусії зайві, впевнений в цьому. А ще впевнений що його прийдуть підтримати побратими, які пройшли з ним Іловайськ, Савур Могилу, Піски і інші міста запеклих боїв. Впевнений що багато хто візьме його на поруки, за потреби. ПТСР ніхто не відміняв, загострене відчуття справедливості, буває таке».

Втім, не знайшовши підтверджень участі Сорда в Іловайських подіях, Микола Колесник почав продукувати одну публікацію за іншою, в якій ставить під сумнів як участь Владислава в боях під Іловайськом, так і заслуженість нагородження орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня. Сам Владислав, на той момент ще не маючи доступу до мережі, не міг коментував закиди куратора батальйону «Кривбас».

Зрештою, під однією з наступних публікацій Сорд відповів на звинувачення. Безпосередньо допис було заблоковано через численні скарги, але Колесник зберіг скріншоти з коментарем Владислава. В ньому йдеться наступне:

«…Після Іловайську був момент, коли до переповненого шпиталю ім. Мечникова почали їздити «посадові особи» з МО (Міністерства оборони ‒ авт.) й роздавали тактичні годинники, нагороди та інший дріб’язок. Хтось, можливо, шукав індульгенції, бо навіть не зважали, легально взагалі там перебуває той чи інший поранений, або ні ‒ як от я. Оці всі книжечки посвідчень, наскільки я розумію, вписувалися-підписувалися прямо там. Поняття не маю, за яких критеріїв усе це роздавалося, бо тоді мені (на той момент фактично лежачому) дістався орден, хоча я розраховував на годинник. Вручав огрядний дядько БЕЗ погонів-шевронів, і хлопці чомусь твердо вирішили, що то був то сам Гелетей, хоча найімовірніше, то був просто якийсь посадовець. В посвідченні не було звання, не було решти ініціалів тощо, тільки «Стафійчук Владислав» і великий підпис. Я не викинув і зберіг його лише для того, аби пам’ятати про всю ницість, яка тоді коїлася…».

Щодо орденської книжки, то в коментарі йдеться наступне:

«Книжечка, як і половина посвідчень до різних волонтерських відзнак, втрачена (не можемо знайти), скоріш за все ‒ коли нас пограбували на Царському селі поблизу Карлівки…… Але орден лишився, він справжній, не сумнівайтеся. Він номерний і оце все».

Окрім того, в одному зі своїх наступних розлогих дописів, відповідаючи на закиди в свій бік, Владислав пише наступне:

«Фейковий орден БХ 3 ступеню». Номер ордену: 83075. Вже були оприлюднені вичерпні коментарі щодо історії вручення, однак розгорнутий окремий допис теж буде. Надягав я його одного разу, про що щиро шкодую, адже я не є ні офіцером, ні тим паче «лицарем», ані учасником гідного подвигу. До матеріалів суду орден не долучався і не буде, з власної волі я змовчав про нього і під час служби у 93 ОМБр, хоча мав можливості та право, щоби його вписали до військового квитка, особової справи та службової характеристики. Не «купив» і тим паче не «вкрав», адже він номерний, хоч і виявилося, що номер «з майбутнього» та якимось чином не фігурує в жодних наказах. Чому за безпідставну роздачу нагород добровольцям-нелегалам мають відповідати не ті, хто їх для чогось (піар на крові, підняття політичного рейтингу, індульгенції за військові помилки/злочини тощо) роздавав, а ті, хто мав дурість взяти? Хай пан Колеснік, можливо, краще розбирається із цим – буде більше користі».

Окрім того, публічне обговорення присвоєння ордену Богдана Хмельницького та Іловайських подій відбулося в ефірі програми «Право на владу» на телеканалі «1+1». Тоді Владислав показав присутнім у студії номер ордену та розповів деталі його присвоєння. Повний ефір – за посиланням.

Нагадаємо, затримали ветерана-письменника з Вінниці 20 березня після акцій на підтримку Сергія Стерненка у Києві. Владиславу Сорду інкримінують ч. 4 ст. 296 (хуліганство зі зброєю). Санкція статті передбачає до 7 років ув’язнення.

22 березня на Майдані Небесної Сотні у Вінниці відбулася акція на підтримку Сорда.  

23 березня Владиславу Стафійчуку оголосили запобіжний захід ‒ цілодобовий домашній арешт.

Скріншоти з коментарями – з фейсбук-сторінки Миколи Колесника, відео ‒ поліції

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *