Перше не архаїчне святкування: у Вінниці провели акцію за права жінок

Новини Вінниці Статті Топ Фото дня

Повернути міжнародному жіночому дню його справжній сенс. Під таким гаслом на Європейській площі Вінниці відбулась акція до Міжнародного жіночого дня. Організатори стверджують – це перший у Вінниці «восьмоберезневий» захід, позбавлений патріархальних стереотипів: жодних «берегинь», «роз-мімоз» та «зайок-лужайок», учасниці та учасники акції акцентували увагу на проблемі жіночих прав та гендерного рівноправ’я в цілому.   

Світлана Дубина

«Сьогодні ми творимо історію. Ми започатковуємо у Вінниці не архаїчне відзначення дня восьмого березня. Відходимо від «зайок-лужайок» та повертаємо Міжнародному жіночому дню його справжній сенс. Це за часів Сталіна придумали, що у нас все так добре з жіночими правами, коли насправді у багатьох жінок один день мімози і цілий рік сльози. Вінниця нарешті приєднується до цивілізованого відзначення восьмого березня», – стверджує організаторка зустрічі, голова ГО «Вісь» Світлана Дубина.

Пані Світлана каже, що в день захисту жіночих прав в українок, на жаль, не багато приводів для свята, зважаючи на рівень насильства проти жінок у нашій державі.

«Останні тижні доводиться багато чути, мовляляв ви, феміністки псуєте людям свято. Я б святкувала, якби було що, серйозно. Але я не можу святкувати, знаючи, що кожну п’яту жінку в Україні б’є її партнер. В умовах карантину в два рази зріс рівень насильства щодо жінок, дівчат та дівчаток. Цього року ООН визначила восьме березня як день, коли відстоюються права жінок саме в умовах пандемії», – говорить Світлана.  

Отож, особливу увагу феміністки, профеміністки та профеміністи, що зібрались біля вінницької вежі, приділили саме проблемі дотримання жіночих прав під час пандемії. Головна вимога учасників акції – ратифікувати так звану Стамбульську конвенцію. Міжнародна угода про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами була ухвалена Радою Європи ще у 2011 році, проте Україна досі не надала їй юридичної сили на своїй території.

Долучились до заходу і представники місцевої влади. Так, депутатка обласної ради Вікторія Родінкова зауважила: у суспільстві, як і в родині, будь-хто може відігравати будь-яку соціальну роль. Головне, щоб це було добровільно.  

«Якщо хочеш готувати – готуй, але ти повинна від того отримувати задоволення. Будь-що роби, але хай це буде твій свідомий вибір, хай це буде твоя чиста воля», – звернулася вона до всіх жінок.   

Загалом акція пройшла у дружній атмосфері у форматі відкритого мікрофону. Що важливо, про необхідність гендерної рівності говорили не тільки жінки, а й чоловіки. До речі, кілька чоловіків прийшли на акцію разом з дітьми, власним прикладом доводячи: турбота про малечу – не лише жіноча справа.

Вінничанин Ярослав зазначив, що хотів би бачити дорогих йому жінок у безпеці та визнав, що патріархат однаково утискає як жінок, так і чоловіків, оскільки накладає стереотипні гендерні ролі як на одних, так і на інших.  

Ярослав

«Мені хочеться жити у світі, де жінки, яких я люблю, не бояться зробити будь що, що їм подобається: гуляти пізно, знайомитися з людьми, обирати для себе професію, займатися улюбленими справами. Для мене це питання мого комфорту, тому що мені хочеться знати, що жінки, яких я люблю та ціную, знаходяться у безпеці. В мене практичний погляд: якщо жінка захищена, то нею не треба опікуватись мені», – сказав Ярослав.

До слова, за даними ООН понад 1,1 мільйона жінок в Україні щорічно страждає від фізичного, сексуального чи емоційного насильства.

У поліції звітують, що у 2020 році було зареєстровано 235 720 випадків домашнього насильства, що на 66 відсотків більше порівняно з 2019 роком.

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *