«Поки не зміниться судова система»: у Вінниці відбулася акція на підтримку Сергія Стерненка

Новини Вінниці Топ Фото дня

8 березня о 19-ій годині з десяток місцевих активістів зібралися на Майдані Небесної Сотні. Вінницька акція стала свого роду підтримкою масового протесту в Києві. Хоча окремі учасники зазначають ‒ якби була можливість, мітингували б, допоки не зміниться судова система.

«Це не перша акція, ми вже виходимо вкотре. Сьогодні ініціював акцію мій чоловік», ‒ розповідає Аліса, одна з учасниць вінницької акції протесту.

Її чоловік Михайло розповідає ‒ сьогодні зініціював протест в якості підтримки київської акції. Хоча, будь на те можливість, протестував би до зміни судової системи.

«Ну як організував. Написав у чати «Го двіжувати». І все. Просто одна з ініціатив. Якби це було можливо, я б тут взагалі був би і вчора, і завтра. Поки не зміниться судова система, поки не звільнять Сергія, поки не звільнять Андрія Антоненка», ‒ розповідає Михайло.

Також, за його словами, на сьогодні місцеві активісти чекають реакції з боку місцевої влади на зібрані раніше підписи.  

«Зібрані підписи вже були передані і в міськраду, і в облраду. Вже зареєстровані. Зараз ми чекаємо, коли це питання буде винесено на сесії. І ми чекаємо, коли міськрада та облрада приймуть якусь заяву», ‒ додає чоловік.

Загалом, акція тривала близько години, активісти не виголошували жодних промов, проте прийшли з транспарантами на підтримку Сергія Стерненка. Також за перебігом протесту поодаль спостерігали представники «Поліції діалогу».

Нагадаємо, це вже не перша акція на підтримку Сергія Стерненка у Вінниці. Вперше вінничани зібралися на протест 23 лютого, коли активіста Приморський районний суд Одеси засудив до семи років ув’язнення. Тоді акція була більш чисельною та привернула до себе більше уваги місцевих ЗМІ, на відміну від сьогоднішньої.

Після цього в місті збирали підписи до міської та обласної ради з надією на відповідну реакцію місцевих органів влади та відповідні звернення до Президента, Парламенту та Уряду.

Суть справи

Приморський районний суд Одеси 23 лютого засудив до семи років позбавлення волі одеського активіста, правника, учасника Революції Гідності та колишнього керівника обласного «Правого Сектору» Сергія Стерненка.

Як передає ВВС-Україна, вирок Стерненку стосується справи про викрадення й катування керівника одеського відділення проросійської партії «Родіна» Сергія Щербича у квітні 2015 року. За кілька днів до того, як Щербич мав отримати мандат депутата однієї з райрад Одеської області, його викликали на зустріч, а звідти відвезли у невідомому напрямку з мішком на голові, били і вимагали відмовитися від депутатства.

За версією слідства, одним з чоловіків у масках, які напали на Щербича, був Сергій Стерненко. Сам Стерненко відкидає свою причетність до викрадення, а справу називає сфабрикованою.

Стерненко також висловив переконання, що за рішенням проти нього нібито стоять генпрокурорка Ірина Венедіктова, заступник голови Офісу президента Олег Татаров та мер Одеси Геннадій Труханов. Активіста вважають ледь не особистим ворогом Труханова через його участь у багатьох розслідуваннях та протестних акціях щодо роботи міськради Одеси. Сергій Стерненко звинувачує у причетності до справ проти себе представників юриста Андрія Портнова – заступника голови Адміністрації президента Януковича, який повернувся в Україну після перемоги на президентських виборах Володимира Зеленського.

Андрій Портнов справді часто пише про Сергія Стерненка у своєму Telegram і називає того «одеським вбивцею, якого покриває влада». Є питання і до судді Віктора Попревича, який оголосив вирок у справі про викрадення. Ще в часи роботи в Донецьку ві «прославився» оздобленням свого маєтку бюстами Леніна і Сталіна, а вже в Одесі вирішив звільнити з-під варти ексдиректора дитячого табору «Вікторія», де внаслідок пожежі загинуло троє дітей.

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *