НАЗК досі позбавлене права перевіряти е-декларації посадовців

Новини України

Національне агентство з питань запобігання корупції досі не може перевіряти декларації посадовців попри відновлення доступу до Реєстру декларацій. Унаслідок рішення Конституційного суду від 27 жовтня, агентство позбавлено такого права.

“Через рішення КСУ припинено перевірки організації роботи із запобігання корупції в Укравтодорі, Енергоатомі, АРМА та Секретаріаті Уповноваженого ВРУ з прав людини”, — йдеться у повідомленні НАЗК.

Таким чином НАЗК припиняє планові перевірки в:

Державному агентстві автомобільних доріг України (Укравтодор);
Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА);
Секретаріаті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини;
позапланову перевірку в Державному підприємстві “Національна атомна енергогенеруюча компанія “Енергоатом”.

Проведення вказаних перевірок припиняється до законодавчого врегулювання цього питання.

“Це ще один із нищівних наслідків, які завдало рішення Конституційного Суду антикорупційній інфраструктурі в Україні. У цих установах ми мали перевірити умови захисту викривачів, підготовку та виконання антикорупційних програм і канали повідомлення про можливі факти порушень Закону “Про запобігання корупції”, – зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

У НАЗК наголосили, що е-декларування — не єдине, що зупинилося внаслідок рішення КСУ.

“Уся антикорупційна система опинилася під загрозою. Рішення Суду поставило під питання перевірку звітів політичних партій, що особливо важливо після виборчого процесу. Крім цього, воно зупинило механізми викриття конфлікту інтересів у посадовців, виявлення корупції на державних підприємствах й роботу викривачів корупції. І це далеко не весь список”, — зазначили в агентстві та додали, що лише з весни 2020 року НАЗК виявило недостовірних відомостей у деклараціях посадовців на 497 млн грн.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *