Що треба знати про вибори в США та чи може Каньє Вест стати президентом

Новини Світу

Президентські вибори у Сполучених Штатах Америки відбудуться вже 3 листопада. Серед основних кандидатів — демократ Джозеф Байден та республіканець Дональд Трамп. Утім, американська виборча система влаштована так, що шанси на перемогу може отримати й зовсім інший кандидат, зокрема репер Каньє Вест.

Хто бере участь у виборах

У політичній системі США домінують усього дві партії – республіканська та демократична, тому президент завжди належить до однієї з них.

Республіканська партія також відома як Grand Old Party (GOP) в останні роки виступала за скорочення податків, право на носіння зброї і більш жорсткі обмеження на імміграцію. Підтримка партії, як правило, сильніше в американській глибинці. Серед колишніх президентів-республіканців — Джордж Буш, Рональд Рейган і Річард Ніксон.

Демократичну партію найкраще характеризує її ліберальна позиція з таких питань, як цивільні права, імміграція та зміна клімату. Вона дотримується думки, що уряд повинен відігравати більш важливу роль в житті людей, наприклад, надавати медичне страхування. Серед колишніх президентів-демократів — Джон Кеннеді, Білл Клінтон і Барак Обама.

На виборах президента США балотуються ще семеро кандидатів. Утім вони отримали кваліфікацію на висування не у всіх штатах, тому фактично не можуть розраховувати на більшість голосів вибірників. Серед них, зокрема, і репер Каньє Вест.

Чи може Каньє Вест претендувати на місце у Білому домі

5 липня 2020 року Каньє Вест оголосив про намір балотуватися в президенти США, утім він не встиг пройти реєстрацію кандидатів у кількох штатах. Попри це, у репера все ще є шанс стати майбутнім президентом.

У багатьох штатах в бюлетені є порожній рядок, куди можна вписати свого кандидата, якого немає в листі, і виборча комісія врахує цей голос. Найчастіше у цьому полі люди вписують несправжні імена або вигаданих персонажів. Утім, таку опцію іноді використовують кандидати, які з якоїсь причини не змогли пройти всі передвиборчі процедури, тому вони закликають своїх виборців вписувати своє ім’я в бюлетень від руки.

Вписаний кандидат ніколи не вигравав президентські вибори. Утім, у 2010 році вписаний республіканський кандидат став сенатором вперше за більш ніж півстоліття. Були випадки, коли такі кандидати вигравали вибори в Конгрес.

Тож, теоретично, Каньє Вест може перетягти на себе частину голосів і скоротити розрив між Трампом і Байденом.

Як та коли визначають переможця

Вирішальними для кандидатів в президенти стають не голоси виборців, а колегії виборців. Кожен штат представляє певну кількість голосів у колегії в залежності від його населення. Всього в колегії 538 місць, тому переможцем стає кандидат, який набрав 270 або більше голосів. Тому фактично голосування йде на рівні штатів, а не на загальнонаціональному рівні.

Майже у всіх штатах кандидат, який набрав найбільшу кількість голосів виборців, отримує і всі голоси колегії штату.

Офіційне оголошення переможця відбудеться 6 січня 2021 після підрахунку голосів спеціальною комісією Конгресу. Інавгурація обраного президента відбудеться 20 січня 2021 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *