Грибний сезон на Вінниччині: Будьте обaчними тa дотримуйтесь прaвил збирaння грибів!

Новини Вінниці

На Вінниччині продовжується грибний сезон. Оскільки за останній тиждень почастішали випадки отруєнь, фахівці Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області рекомендують дотримуватись наступних правил збирання грибів:

❗️ Ніколи не кладіть у кошик невідомі вам гриби та остерігайтесь пластинчатих грибів.

❗️ Під час посухи взагалі відмовтесь від збору грибів, у спеку змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду і накопичує токсини.

❗️ Не збирайте гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.

❗️ Не збирайте гриби поблизу узбіч чи на радіаційно забруднених територіях.

❗️ Уважно перевіряйте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

❗️ Не вживайте гриби у сирому вигляді.

❗️ Відібрані гриби спочатку промийте, а потім відваріть декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

❗️ Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

❗️ Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять ветеринарно-санітарний контроль.

❗️ Краще взагалі відмовитись від споживання дикорослих грибів, як від продукту, а споживати штучно вирощені печериці або гливи, купуючи їх в магазинах!

Зазначається, що на Вінниччині вже виявлено 38 випадків отруєнь грибами, і більшість із них зумовлені вживанням грибів, які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

У ГУ Держпродспоживслужби також підкреслюють, що найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів — підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до трьох діб) може не викликати жодних симптомів. Ознаки отруєння можуть проявитися лише тоді, коли у шлунку не залишиться жодного сліду від грибів, а людина вже й забуде, що їх їла. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ та нігтів, похолодіння рук та ніг — все це виникає, коли отруйні речовини сягають мозку.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *