На Вінниччині з сільської церкви викрали унікальні ікони, написані афонськими ченцями

Новини Вінниці Статті Топ

Чотири ікони, яким щонайменше по сто років,  викрали із невеличкої церкви  села Курилівка Хмільницького району.  Священики припускають, що реліквії спробують продати в Україні або ж за кордоном, експерт вважає, що колекціонери не купуватимуть крадене.

До церкви злочинці прийшли вночі. Настоятель храму Михайло Табуленко припускає, що злодіїв  було двоє, бо на землі залишились маленькі та великі сліди. Спочатку крадії, взявши драбину  намагались залізти у вікно, але натрапили на грати. Тож обійшли церкву й зламали іншу кватирку –  вузеньку й без грат. Священик думає, що  пролізти через неї міг підліток, дуже худий чоловік або жінка.

  • Я навіть робив такий слідчій експеримент, – каже настоятель. – Я сам намагався пролізти. Ледь-ледь проходжу…

А зловмисники побували й там,  де розташований вівтар. Але звідти  нічого не взяли. Вірогідно, цілеспрямовано йшли  за унікальними іконами.

  • Їм – сто двадцять років, – пояснює батюшка.  – Це ікона Матері Божої Козельщенської та Ікона Варвари.  Тепер на цьому місці  тільки гачки залишились…

Украли злодії ще два образи, яким щонайменше по сто років: Божої Матері та Спасителя.

  • Вони писані та були в срібних окладах, – додає Михайло Табуленко. – Ікони унікальні та рідкісні, бо писали їх ченці на священній горі Афон.  Злочинці знали, які саме образи брати. Можливо, їм дали фотографію, мовляв,  візьміть такі ікони. Могли й просто прийти люди, які розуміють цінність речей, і на місці  зоорієнтуватися, що брати.

У поліції говорять, що такі злочинці зазвичай добре вивчають храм і звертають увагу не лише на реліквії, а й на те, чи є там сигналізація та відеокамери. Основна версія цього пограбування – перепродаж ікон. Тож призначили безліч експертиз.

Юрій Власюк,  заступник начальника Хмільницького відділу поліції розповідає:

  • Проводилася радіорозвідка, відслідковувалися телефонні дзвінки, опитувалися телефонні оператори, які там на місці працювали.

Знімки вкрадених ікон показали й експерту –  відомому колекціонеру та художнику Володимиру Козюку

  • Це – Афон, однозначно – Афон, – переконаний пан Володимир. За його словами,  мила фотографія з хрестин у церкві чи відео з вінчання, виставлені в соцмережах – можуть бути наводкою для злочинців, бо вони ретельно переглядають кожен кадр, щоб побачити, які саме ікони є в храмі.

Володимир Козюк  навіть назвав орієнтовну грошову вартість викрадених ікон:

  • Щодо ікони  Божої Матері, думаю, що має коштувати близько п`яти тисяч доларів. Ця ікона Варвари має рідкісний сюжет, але помітно, що вже була реставрація, дещо переписано. Сказати, скільки тут рідного збереглося, важко… Але тисячу чи півтори тисячі доларів коштує. 

Експерт переконаний,  жоден із колекціонерів не купить ці ікони, бо вони крадені. За кордон вивезти – теж важко. Тож, можливо, злочинці триматимуть їх вдома, поки поліція не знайде…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *