Нащадки польських шляхтичів Ґрохольських заснували стипендію для вінничан

Новини Вінниці

Нащадки польського шляхетного роду Ґрохольських, який жив на території Вінниччині з середини XVIII ст., започаткували благодійну стипендію для підтримки гуманітарних проектів вінничан. Про це йдеться у дописі на Facebook-сторінці міського голови Вінниці Сергія Моргунова.

  • Приємна зустріч з юристом, видавцем та благодійником Генриком Ґрохольським – нащадком давнього роду Ґрохольських, з яким пов’язана історія Поділля з середини XVIII ст. Перше, чим вразив Генрик, – це своєю українською, хоч вивчає мову лише півроку. Він цікавиться Україною, історію і сучасністю Вінниччини. Разом з дружиною видали збірку українських пісень, записаних у XX ст. родиною Ґрохольських у Стрижавці. А ще – заснували благодійну стипендію Генрика та Майї Ґрохольських для підтримки гуманітарних проектів, – зазначено у повідомленні

Повідомляється, що лауреатів стипендії визначатимуть на конкурсній основі – заявки збиратимуть вже з наступного року, куратором проекту будуть Центр історії Вінниці та спеціально створена наглядова рада.

Першою ініціативою поза конкурсом стане реставрація унікального для материкової України обеліску у Стрижавці – в пам’ять загиблих турецьких військовополонених в часи Російсько-турецької війни 1877-78 років. Меморіал був закладеним Тадеушем Ґрохольським.

З іншим предком Генрика – Здіславом Ґрохольським (до речі, останнім власником П’ятничанського маєтку), пов’язаний інший цікавий факт. Здіслав був відповідальною особою за підготовку зустрічі Симона Петлюри та Юзефа Пілсудського у Вінниці, яка відбулася у травні 1920 року. І Генрик має такий собі науковий «сюрприз» – спогади Здіслава Ґрохольського, які ніколи не публікувались та наразі опрацьовуються. Мемуари будуть актуальні до 100-річчя історичної дати.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *