У Вінниці на Тяжилові з’явились клумба-корабель, шаховий клуб та спортмайданчик

Новини Вінниці

У мікрорайоні Тяжилів реалізовано кілька проектів-переможців конкурсу «Бюджет громадських ініціатив»-2018. Так, на території мікрорайону встановили майданчик для пляжного футболу та волейболу, який вже встиг стати улюбленим місцем для місцевих прихильників спорту, а у приміщенні бібліотеки №7 розпочав роботу сучасний шашково-шаховий клуб. Втім, родзинкою Тяжилова стала креативна клумба-корабель на березі «Родинного озера» з вітрилами та гербом Вінниці.

Як йдеться у повідомленні на сайті міськради, за проект «Шашково-шаховий клуб в Тяжилові» віддали свої голоси 4 135 людей. Колись в мікрорайоні діяв шаховий клуб, але з часом припинив роботу. Відроджений клуб відтепер працюватиме у бібліотеці-філії №7 (вул. Баженова, 32), яку відвідує кілька тисяч тяжилівчан. У закладі для цього зроблено трансформацію простору читальних залів та абонементів – під клуб виділено окрему кімнату. Також придбано компактні та мобільні столи зі стільцями. Столики-трансформери мають спеціальну розмітку для гри у шахи та шашки. Кімнату, де проводитимуться ігри в шахи, обладнано мультимедійним обладнанням, які нададуть учням та тренерам широкі можливості: від використання у ролі демонстраційної шахової дошки до перегляду відео-уроків від знаменитих світових шахістів. Щовихідних в клубі будуть проводитись шахові турніри для різних вікових груп шахістів, а щомісяця – Кубок клубу.

Ще один переможець конкурсу «Бюджет громадських ініціатив» – проект «Клумба-корабель – нова окраса Тяжилова», який набрав 2818 голосів. Креативну клумбу у вигляді корабля встановили на березі «Родинного озера» і за результатами опитування серед жителів мікрорайону їй дали назву «Мрія». 

Металевий каркас конструкції із середини обшитий оцинкованими листами та пінопластом для влаштування квіткових клумб з дренажем. Пінопласт використаний для термоізоляції. Всередині судна вже висадили хризантеми та туї. Ззовні клумба-корабель обшита новітнім надійним матеріалом – дерево-полімерним композитом, який максимально схожий на натуральне дерево, але водночас не боїться вологи та перепадів температур. Додають естетики червоні вітрила із гербом Вінниці. Корабель прикрашений ліхтариками та фігуркою хлопчика з підзорною трубою, також є якір. 

Заввишки клумба-корабель 7 метрів, його ширина 2,5 м, а довжина 8,8 м. Конструкція закріплена на бетонному фундаменті, а неподалік планують облаштувати відео нагляд.

Також в цьому році результатом реалізації одного з проектів-переможців конкурсу БГІ стало створення майданчику для пляжного футболу та волейболу в Тяжилові. Він розташований на березі «Родинного озера», поблизу будинку по вул. Москаленка, 54. Тут встановлено ворота для гри у міні-футбол, стійки для волейболу, є лави для сидіння, урни. Майданчик  облаштований зовнішнім освітленням та системою відеоспостереження. 

До слова, чотири роки тому у Вінниці було впроваджено одну з європейських практик – конкурс «Бюджет громадських ініціатив». Формат конкурсу унікальний тим, що мешканці міста безпосередньо долучаються до розподілу коштів громади, створюючи проекти та голосуючи за ту чи іншу ідею. З того часу в місті вже реалізовано 36 проектів-переможців. Зараз тривають роботи іще по 13-ти. За проекти Бюджету громадських ініціатив у 2018 році віддали 40 397 голосів вінничан: за великі проекти – 21 550, за малі – 18 847 голосів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *