У США розробили наліпку для вимірювання пульсу людини

Новини Світу

Дослідники зі Стенфордського університету створили гнучку електронну наклейку, яка може одночасно здійснювати бездротовий моніторинг пульсу, дихання і м’язової активності.

В описі системи, відомої як BodyNet, стверджується, що м’які і легкі сенсори «зливаються зі шкірою», йдеться в статті Science Alert.

Використовувані тут антени зроблені з металевих чорнил, що нанесені на гумову наклейку, яка може згинатися і розтягуватися, як людська шкіра. У міру проходження рухів електричний струм, що проходить через ці металеві чорнила, змінюється, реєструючи найдрібніші вимірювання. Але хоча ця гнучка антена забезпечує дуже тісний контакт з шкірою, всі ці рухи в антенах можуть порушувати радіохвилі до приймача.

Щоб це виправити, команді інженерів довелося створити абсолютно новий тип бездротового зв’язку — такий, який дозволяв би антенам посилати сильні і надійні сигнали на приймач, незважаючи на розтягування і стиснення.

Використовувана бездротова система заснована на радіочастотній ідентифікації (RFID), яка використовується в готелях і дозволяє отримати доступ до готельного номеру за допомогою ідентифікаційної карти.

Система працює тільки в тому випадку, якщо картка з ключем знаходиться поруч з приймачем, оскільки це дозволяє картці з ключем без батареї вкрасти трохи енергії зчитувача. Карта генерує код доступу, який потім відправляє назад одержувачу для доступу. Наклейки BodyNet працюють аналогічним чином.

Точні бездротові вимірювання потім передаються від наклейки на найближчий гнучкий приймач, прикріплений до одягу людини. Поки технологія була продемонстрована тільки на одній людині, і сам приймач все ще громіздкий і незграбний, як можна бачити на зображенні.

Але команда планує вдосконалити свій дизайн ще далі. У майбутньому вони сподіваються, що лікарі зможуть використовувати пристрій для відстеження порушень сну і серцевих захворювань в режимі реального часу.

«Ми думаємо, що одного разу можна буде створити масив датчиків шкіри всього тіла для збору фізіологічних даних без порушення нормальної поведінки людини», — каже інженер-хімік Женан Бао, один з авторів винаходу.

Зараз вчені працюють над тим, щоб вбудувати датчики поту, температури і інші в свою наклейку, а також зменшит

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *