У Вінниці в “тімірязєвці” відкрили центр обслуговування для людей з інвалідністю

Новини Вінниці

На базі відділу попереднього замовлення Вінницької обласної наукової бібліотеки імені Тімірязєва створили інклюзивний центр «INVA-INFORM», який обслуговуватиме відвідувачів з інвалідністю. Для читачів облаштували доступний простір, який дозволяє людині, яка пересувається на візку, самостійно обрати ту чи нішу книгу, а також попрацювати за комп’ютером. Для цього обладнали два робочих місця: одне повністю адаптоване для людей на візках, інше – для осіб з інвалідністю по зору. Відтепер незрячі відвідувачі, завдяки програмі екранного доступу з синтезом мови, мають можливість виконувати будь-які роботи з текстовими масивами, вводячи, обробляючи і редагуючи тексти, або просто працювати в мережі Інтернет.

  • Кілька років тому у філіалі, що напроти головного комплексу, ми встановили спеціальний підйомник, який дозволяє піднятися на другий, чи третій поверхи і отримати доступ до наших ресурсів. Але головне приміщення, попри те, що було обладнане пандусом залишалося недоступним, бо ми не мали можливість надати послуги всім категоріям осіб з інвалідністю, – каже директор бібліотеки Лариса Сеник. – Адже для того, щоб залучити людей з інвалідністю мало встановити пандус, треба створити адаптований простір. І сьогодні ми нарешті маємо таку можливість. Для зручного і самостійного користування обладнали спеціальну зону. Її гордістю є апаратно-програмний тифлокомплекс для незрячих із синтезом мови. Він складається з комп’ютера, операційної системи Windows, програми екранного доступу з синтезом мовлення та акустичної системи. На робочому місці навіть розміщений портативний ручний відео-збільшувач друкованого тексту.

У центрі «INVA-INFORM» користувачі з інвалідністю можуть самостійно шукати і отримувати інформацію в доступних для сприйняття форматах. І це головна його перевага, визнає одна з перших відвідувачок Людмила Капеліста. Жінка розповідає, що відвідує бібліотеку за місцем проживання раз на тиждень, перечитала багато літератури, а коли дізналася, що головна бібліотека області – «Тімірязєвка» відкриває свої двері для людей з інвалідністю, вирішила приїхати і подивитися.

  • Я приємно вражена, – каже Людмила. – Одна справа прийти до бібліотеки і взяти книги, які тобі пропонує бібліотекар, а інша – пройти між полицями з книгами і обрати ту, яка тобі подобається. Я перелистала вже кілька видань – нові, сучасні, ще пахнуть друкарнею. Взяла собі кілька книг на абонемент. Люблю читати про тварин та історичні книги. Тепер завдяки центру, матимуть, що робити довгими зимовими вечорами.

Відкриття нового сервісу бібліотеки відбулося в урочистій атмосфері. Свої таланти у холі «Тімірязєвки» демонстрували учасники інтегрованого рок-гурту «Мій дотик», переможці творчих конкурсів.  Тим часом вихованці Вінницького обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Обрій» та Центру реабілітації «Гармонія» імені Раїси Панасюк представили свої вироби, виготовлені власноруч.

Олеся ШУТКЕВИЧ, фото автора

Джерело: День

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *