«Медовий місяць» Зеленського та статусність Гройсмана – електоральна ситуація на Вінниччині

Новини Вінниці

Сьогодні, 4 липня, голова ГО «Центр регіональної ініціативи та розвитку», координатор ГО «Передові правові ініціативи»  Руслан Штогрин презентував представникам вінницьких ЗМІ результати дослідження «Електоральна ситуація у Вінницькій області та у м.Вінниця».  Опитування проводилося з 12 по 22 червня по виборчим округам області та у Вінниці. Загалом, було опитано 8400 людей. Статистична похибка дослідження, за словами пана Штогрина, складає не більше 3,1%.

Ідемо «в оптимізм», або розворот на 180

Перша частина дослідження стосувалася загальної ситуації в Україні. Так, респондентам було запропоновано запитання – «у правильному чи неправильному напрямку сьогодні іде країна»?

Руслан Штогрин не приховує, що відповіді його здивували. Настрої жителів Вінниччини (власне, так і по всій країні), попри те, що якісних змін після виборів нового президента ще не спостерігається, змінилися на 180 градусів: замість невдоволення – потужний «одобрям-с». 64,9% опитаних вважають, що нині країна рухається у правильному напрямку; 15,4% – не можуть визначитись;  неправильний напрямок бачать 19,7%. При цьому курс України до ЄС підтримує 51% вінничан, до НАТО – 19,2%,  позаблоковості для країни бажає 17,7%, а 5,5% – готові рухатися в бік Митного Союзу.

Невдоволена більшість опитаних діяльністю п`ятого президента Петра Порошенка. Так, його роботу на найвищій державній посаді 21,9% наших земляків розцінюють як зовсім не ефективну, 33,8% – скоріше не ефективну; 23,5 % – ставляться нейтрально; тільки 3,5% вважають дуже ефективною та 16,1% – скоріше дуже ефективною.

Роботу вінничанина Володимира Гройсмана в якості прем`єр-міністра дуже ефективною називають 7,9% опитаних, скоріше дуже ефективною – 33,9%; нейтрально оцінюють 32,4%; зовсім не ефективною вважають 6,9% і скоріше не ефективною – 17%.

Фактично, «авансом» 10,8 % опитаних оцінюють роботу нового президента Володимира Зеленського як дуже ефективну, 32,1% – як скоріше дуже ефективну, нейтрально ставляться до його дій 34,6%; 5,7% – заявили, що діяльність зовсім не ефективна, а 8,1% – скоріше не ефективна.  «Медовим місяцем» Зеленського називає таку ситуацію Руслан Штогрин.  Вірогідно, що саме цей період «зачарованості» впливає на ставлення виборців до нової влади, повну підтримку якій висловили 21,2% опитаних вінничан, сказали «скоріше підтримую» 52,5%, а абсолютно не підтримують 7%. Відповідно, і змін на краще 44,4% опитаних очікують вже в найближчі 5 років, 36,6% менш оптимістичних громадян сподіваються на покращення через 10 років; не вірять у таку можливість 11,4% опитаних.

Вінничани сподіваються на Зеленського та вірять Гройсману

Із рейтингом важливих проблем вінничани не є оригінальними, перелік серйозних негараздів – такий самий, як і по всій країні. У ТОП-5 проблем: військовий конфлікт на Сході, підвищення тарифів на комунальні послуги, неможливість отримати якісне медичне обслуговування, ріст цін на основні товари та безробіття.

– Для людини в побутовому плані, в плані розвитку територій нічого не змінилося, – каже Руслан Штогрин. – Проблеми у людей не змінилися, вони ті самі.

Кому ж довірять вінничани «розрулити» ситуацію? Кого хочуть бачити у новому парламенті?

Принаймні, якщо б позачергові вибори відбувалися вже цієї неділі, то за «Слугу народу» Володимира Зеленського проголосували би 36% опитаних  у м.Вінниця та 38%  – у Вінницькій області (як не крути – все той же «медовий місяць»). На другій позиції у Вінниці – «Українська стратегія Гройсмана» – 15,1%, в області – 11,2%. «Бронзу» нині бере «Європейська солідарність» Петра Порошенка: по Вінниці – 8,2%, по області – 10,2%. «Голос» Святослава Вакарчука по Вінниці готові підтримати 6,6%, а по області – 5,6%. У Вінницькій області 8,3% опитаних можуть проголосувати за «Батьківщину», а серед жителів Вінниці партію Юлії Тимошенко підтримує 6,3%. 5,8% – у Вінниці готові віддати голос за «Силу і Честь» Ігоря Смешка, по області – 4,8%.

Зрозуміло, що за час, який залишився до виборів, цифри можуть змінюватися. Питання – наскільки суттєво? І не варто забувати, що крім персоналій у партійних списках, до парламенту увійдуть і мажоритарники. Змагання у них запеклі та серйозні.

  • Можливі зовсім неочікувані сюрпризи, – каже Руслан Штогрин. – Є виборці ідеологічні, які голосують за партійний бренд і людей, які з ним асоціюються, і є персоніфіковані, які підтримують конкретних людей, конкретні прізвища. Ідеологічних на Вінниччині більше.

Таким чином, ті хто вподобав, приміром, «Слугу народу», можуть привести у Верховну Раду маловідомих вінничанам людей, які балотуються під знаком «ЗЕ». Проте, якщо врахувати, що персональний рейтинг чинного президента Володимира Зеленського на Вінниччині – 72%, а персональний рейтинг чинного прем`єра Володимира Гройсмана у Вінниці – 70%, питання «хто зверху?» залишається відкритим. Принаймні, Володимир Кістіон, який іде в парламент по 11-му округу від партії Гройсмана та за підтримки Гройсмана, нині  лідирує.  На другому місці – самовисуванець Сергій Кудлаєнко. А  Максим Пашковький (від «Слуги народу») – третій. По 12-му округу кандидат від «Української стратегії Гройсмана»  Леонід Марцинковський прихильністю вінничан теж не обділений. 

Що буде далі? Вже скоро побачимо… І відчуємо…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *