«Якщо не віддадуть собор, поставимо тут каплицю», – віряни московського патріархату пікетували Спасо-Преображенський собор Вінниці

Новини Вінниці Топ

Спасо-Преображенський собор Вінниці, сьогодні, 19 червня, пікетували парафіяни УПЦ МП.  Сотні вірян та священиків вкотре вимагали повернення храму під керівництво Московського патріархату. Пікету передувало молитовне стояння під стінами Вінницької ОДА, учасники якого «пригрозили» обласній владі звернутися до Зеленського,   якщо не припиниться «рейдерське захоплення» церков.

Під стіни собору пікетувальники вже традиційно принесли транспоранти із гаслами проти помісної церкви та особисто проти митрополита Вінницького і Барського Симеона. «Злодії, поверніть собор та єпархію!», «Симеон, не губи душі овець Христових!», «Наша керкава – УПЦ», – стверджували надписи на транспарантах.

  • Прихожан собору ніхто не спитав, хочуть вони до ПЦУ чи ні, і тут зараз сотні прихожан собору і інших храмів, які хочуть нагадати Симеону, що ніхто не переходив у ПЦУ і думкою людей не цікавилися. Це було політичне рішення, і люди вимагають, щоб собор повернули назад, – пояснив причини пікету протоієрей УПЦ МП отець Никодим  

Протягом пікету протестувальники молилися іконі Божої Матері та наспівували «наша віра православна».

Із собору до парафіян Московського патріархату так ніхто і не вийшов. Протестувальники ж домовились між  собою і надалі боротися  за храм молитвою і не тільки.

  • Якщо не віддадуть собор поставимо тут каплицю і будемо служити літургії, – сказав у гучномовець один зі священників, викликавши схвальну реакцію вірян

Нагадаємо, у грудні 2018 року Спасо-Преображенський собор перейшов до Православної церкви України. Долучився до новоствореної помісної церкви і митрополит Вінницький і Барський Симеон.

З того часу парафіяни Української православної церкви Московського патріархату періодично проводять мирні акції, висловлюючи свої права на собор. Тим часом в обласній державній адміністрації наголошують: рішення про зміну підлеглості храмів відповідно до закону ухвалюють самі прихожани під час загальних зборів, тож жодного «рейдерства» з боку держави і бути не може.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *