Молилися у храмі та на вулиці: вінницький собор став місцем «паломництва» вірян двох православних церков

Новини Вінниці

Вінницький Спасо-Преображенський собор сьогодні, 14 травня, став місцем «паломництва» прихожан Православної церкви України та Української православної церкви (Московського патріархату). Віряни з обох «таборів» із сьомої ранку сходилися до храму на святкове богослужіння на честь Дня  священомученика Макарія Київського. Молилися люди і за спочилого у 2007 році Вінницького митрополита Макарія (Свистуна), який похований на території собору.

Богослужіння пройшло спокійно. Жодних сутичок чи суперечок між прихожанами двох церковних організацій не сталося, втім заходити до собору вірячи УПЦ МП не стали, молилися під його стінами. Храм, що перейшов до ПЦУ 17 грудня 2018 року, в Московському патріархаті вважають «захопленим». Свою позицію прихильники УПЦ МП висловили у транспарантах із надписами на кшталт «Злодії, поверніть собор та єпархію!». Однак, настрій у «молитовних протестувальників» був абсолютно мирний, навіть більше: люди, як у соборі, так і на вулиці,  йти на конфронтацію не збиралися, подекуди вони намагались вступити у діалог.

  • Ну що, утискають тут вас? – привітно і з посмішкою промовив один чоловік (вочевидь прихожанин ПЦУ) до громадянина із транспарантом

Той у відповідь також посміхнувся, але промовчав, напевно, вирішивши, що його думку якнайкраще висловлює транспарант, а вступати у полеміку в день релігійного свята ні до чого.

Зазначимо, що від учора містом ширилися чутки, нібито в УПЦ МП планують «повернути» собор силою, а на  митрополита Вінницького та Барського Симеона (ПЦУ) ледь не накладуть анафему, та усі ці «жахалки», на щастя, жодним чином не виправдилися.

  • Ми вже неодноразово висловлювали свою позицію щодо цього собору, неодноразово приходили до нього і ніколи не чинили провокацій, тож не буде їх і зараз. Люди, які говорили про якийсь можливий конфлікт – свідомі або не свідомі провокатори. Наша церква націлена на мир. Ми дуже добре знаємо нашу паству, вона не піде на конфлікт, – висловив позицію УПЦ прес-секретар єпархії, протоієрей Володимир Пучков

Мирні наміри виразили і в ПЦУ. Приміром, підійшовши до вірян УПЦ, що молилися на вулиці, митрополит Симеон привітав їх фразою «Христос воскрес!», і чимало з них відгукнулося, промовивши «Воістину воскрес!».    

Взяв участь у богослужінні і митрополит від УПЦ МП Варсонофій. Помилившись, прихожани двох церков спокійно розійшлися по своїх справах. Загалом у соборі та за його стінами налічувалось близько чотирьохсот православних вірян.   

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *