Вчені створили імплант, який читає й озвучує людські думки

Новини Світу

Команда вчених в Університеті Каліфорнії в Сан-Франциско створили пристрій, який імплантується в мозок і здатний читати людські думки. Потім він перетворює їх у звук. За словами розробників, їхня технологія «дуже захоплює».

Як повідомляє BBC, в перспективі розробка може допомогти повернути деяким людям повернути собі здатність говорити. Технологія працює у два етапи. На першому з них електроди імплантують в мозок для збору електричних сигналів про рухи губ, язика, голосових зв’язок і щелепи. Потужне комп’ютерне обчислення потім симулює рухи губ і горла, щоб згенерувати різні звуки. Результат потім озвучується.

Здавалося, було б значно простіше зібрати в мозку інформацію про електронні закономірності, які несуть в собі цілі закодовані слова. Однак, подібні спроби мали лише обмежений успіх. А імітація рухів для генерування звуків була проведена вперше і дала кращий результат.

«Вперше в історії дослідження продемонструвало, що ми можемо генерувати цілі речення на основі мозкової активності. Це захоплюючий доказ принципу, що існують доступні технології для побудови приладів, які клінічно можуть допомогти пацієнтам з втратою мови», – сказав професор Едвард Чанг.

Втім, технологія все ще не досконала. І пристрій не дуже чітко генерує слова, про які думає людина.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *