Мільярдні інвестиції, сотні проектів: У Вінниці затвердили план розвитку області на три роки

Новини Вінниці

Рада регіонального розвитку Вінниччини ухвалила розроблений за участі уряду план розвитку області на 2019 – 2021 роки. Засідання дорадчого органу відбулося сьогодні, 7 березня, у залі обласної філармонії. Важливу для регіону подію відвідали прем’єр-міністр Володимир Гройсман та віце-прем’єри Степан Кубів і Геннадій Зубко. Як доповів голова обласної адміністрації Валерій Коровій, серед ключових напрямків розвитку регіону – розбудова інфраструктури, розвиток промисловості та  соціальні проекти.

250 проектів вартістю 19 мільярдів

За словами очільника області, у 2019-ому – 21-ому роках на Вінниччині планується втілити у життя 250 інфраструктурних проектів загальною вартістю 19,4 мільярди гривень. Пріоритетні проекти – реконструкція міжнародного пункту пропуску «Могилів-Подільський – Отач», будівництво вузлової розподільчої електропідстанції «Вінницька» у селі Гуменне та мосту Ямпіль – Коссуць.

  • За останні роки вантажоперевезення через пункт пропуску Могилів-Подільський зросли в два рази. Якщо не буде мосту Ямпіль – Коссуць, прикордонні регіони Вінниччини не будуть розвиватись, негативні наслідки відчує бізнес, – заявив пан Коровій 

15 мільярдів на дороги

Протягом найближчих трьох років на ремонт доріг у Вінницькій області буде спрямовано 15 мільярдів гривень. З них 12,6 витратять на дороги державного значення і 2,4 – на місцеві автошляхи.

23 мільярди бізнес-інвестицій

За планом регіонального розвитку, до 2021 року на Вінниччині реалізують 190 інвестиційних бізнес-проектів на суму 23 мільярди гривень. Зазначені проекти дозволять створити в регіоні до 15 тисяч нових робочих місць.  

63 промислові проекти

Для вінничан-фахівців у промисловій сфері за три роки буде створено 5 тисяч робочих місць.

  • Це має важливе значення, адже, за статистикою, інвестиції у промисловість створюють до п’яти робочих місць в інших сферах бізнесу

Голова обласної адміністрації запевняє : вже найближчим часом в індустріальному парку Вінниці запустять другу чергу заводу холодильного обладнання UBC-GROUP, який розпочав роботу у вересні 2018-го. До кінця поточного року розширення виробництва чекає і на завод сонячних панелей Kness PV.

13, 5 мільярдів у харчопром

У галузі харчової промисловості планується реалізувати 75 інвест-проектів, сума залучених коштів має скласти 13,5 мільярдів гривень. Так, протягом цього року аграрний гігант «Миронівський хлібопродукт» запустить другу чергу виробництва на Вінниччині. У проект проінвестують 400 мільйонів доларів, буде створено 3 000 робочих місць.

Крім того, у цьому році компанія «Альфа» вкладе 600 мільйонів доларів у зернопереробний комплекс, а також розпочне роботу завод компанії-зернотрейдера Bunge на 300 робочих місць.

Соціальна сфера

Чимало уваги у плані регіонального розвитку приділено соціальній сфері, об’єднаній в єдиний розділ із суто канцелярською назвою «Розвиток людського капіталу та підвищення стандартів життя населення». У ньому, зокрема, закладені такі проекти у галузі охорони здоров’я :

  • Будівництво за рахунок кредитної позички регіонального клінічного лікувально-діагностичного центру судинної патології на 138 ліжок. Вартість – 32,5 мільйони доларів США;
  • Нейрохірургічне та інсультне відділення в обласній лікарні імені Пирогова за 36,8 мільйонів гривень;
  • Реконструкція диспансерно-поліклінічного відділення обласного онкодиспансеру. Це ще 213 мільйонів гривень.

 На 263 освітні проекти, відповідно до плану, витратять 1 мільярд 372 мільйони гривень. За ці кошти побудують 100 опориних шкіл, 3 навчально-практичні центри, 31 центр для дітей з особливими потребами.

Не забули включити у перспективний план і спортивну галузь. На неї планується витратити 601 мільйон гривень. За ці кошти, зокрема, зведуть 38 футбольних полів зі штучним покриттям та 5 спорткомплексів.  

Культуру, як невід’ємну частину життя суспільства, профінансують на 422 мільйони. У планах, крім іншого, – побудувати кіноконцернтинй зал у Вінниці та «перевезти» обласний лялькоаий театр до адмінбудівлі «Книжка».  

Про інші, не менш цікаві аспектами плану розвитку Вінниччини, читайте згодом.     

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *