Завищення цін, не проведені роботи та хабарі: у прокуратурі розповіли про найпопулярніші схеми вінницьких корупціонерів

Новини Вінниці

У 2018 році нечесні на руку підприємці та посадовці Вінничиини найчастіше використовували три схеми розкрадання бюджетних коштів. Деталі брудних оборудок, сьогодні, 15 лютого, повідав журналістам перший заступник прокурора Вінницької області Руслан Нікітчин.

«Накручення» ціни товарів та матеріалів через підконтрольні фірми

За словами пана Нікітчина, щоб «підживитися» на держзамовленнях, підрядники часто закупляють товари чи матеріали для виконання робіт через підконтрольні фірми-посередники.

Зокрема, одне з приватних підприємств мало встановити твердопаливні котли у трьох школах Вінниччини та закупило їх у виробника через підконтрольного ФОПа за 178 тисяч гривень. Далі підприємство «викупило» у «свого» ФОПа обладнання вже за 556 тисяч. Різницю – 378 тисяч, ділки «поклали до кишені».

Непроведення, або часткове проведення робіт

Чи не найпростіша корупційна схема – виграти тендер, отримати бюджетні кошти, а взяті на себе зобов’язання виконати частково або не виконати взагалі. Саме так вчинили в одному з лісгоспів Вінниччини, при чому до оборудки були причетні лісничі.

  • Наприкінці року було викрито групу, яка діяла в лісозаготівельній сфері. До неї входили лісничі, підприємці та бухгалтери. 660 тисяч було виділено одній фірмі за роботу з розчищення лісів, а роботи проведено не було, – розповів перший заступник обласного прокурора

За такою ж схемою торік було розкрадено 900 тисяч гривень з 2 мільйонів, виділених  на ремонт дороги у Мурованих Курилівцях.

«Схиляння» до хабарів

Як ще одну популярну схему привласнення бюджетних коштів Руслан Нікітчин виділяє утворення штучних перешкод підрядникам. Як пояснив прокурор, деякі розпорядники бюджетних коштів «випрошують» у виконавців робіт хабарі: не підписують акти виконаних робіт, не виплачують зароблені гроші.

  • Один із прикладів за минулий рік: виявлено 12 фактів отримання неправомірної вигоди керівником комунального підприємства та головним інженером від підприємців, які вигравали тендери та виконували роботи. Зафіксувати злочин вдалося завдяки негласним слідчим діям, адже ніхто з учасників злочинної схеми не був зацікавлений у розголошенні, – сказав Нікітчин

Нагадаємо, вчора, 14 лютого, міський суд Вінниці обрав запобіжний захід міському голові Могилева-Подільського Петрові Бровку. Очільника прикордонного міста, підозрюваного у хабарництві, взяли під «нічний» домашній арешт.

                                                                                         Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *