Хто не в ПЦУ – має перейменуватись: за переходом вінницьких парафій можна буде слідкувати онлайн

Новини Вінниці

На Вінниччині станом на 30 січня до Православної Церкви України приєдналося 30 релігійних громад, які раніше підпорядковувалися Московському патріархату. Ще 29 громад МП висловили бажання перейти до української помісної церкви. Про те, як змінити підлеглість релігійної організації відповідно до чинного законодавства та яка доля чекає на релігійні структури із центром в Росії пояснив начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігор Салецький.

                                        Банер та перереєстрація

Посадовець нагадав, що вже від завтра в Україні набуває чинності закон, відповідно до якого рішення про зміну підлеглості релігійної організації мають ухвалюватись на загальних зборах громади. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало дві третини вірян, присутніх на зборах. При цьому законом заборонено відчужувати кошти чи майно релігійної громади до завершення юридичної процедури перереєстрації.

Процес приєднання парафії до помісної церкви можна буде спостерігати буквально в онлайн-режимі на сайті ОДА.

На офіційному сайті ОДА в окремому банері можна буде подивитись перелік релігійних організацій, що перейшли до ПЦУ. Цей банер буде константою для всіх державних реєстраторів та  нотаріальних контор. Банер з’явиться на сайті завтра, – сказав пан Салецький

                         Хто не перейменувався – втратить юридичну силу

Нагадав начальник «релігійного» управління і про закон щодо перейменування релігійних структур, центр яких знаходиться в РФ. Він передбачає, що церкви, управління якими здійснюється з території країни-агресора, мають протягом трьох місяців вказати відповідну приналежність у своїй назві. Закон вступив у силу 27 січня. Релігієзнавчою експертизою визначено до перейменування 5 церков:

УПЦ МП: має 3 єпархії, 1044 релігійні громади, 8 монастирів та 2 братства на території Вінниччини

Російська Істинно-Православна церква: у Вінниці діє єпархія

Старообрядницька Церква (Безпопівська згода), інша назва – Древлеправославна Поморська Церква (ДПЦ): має єпархію на Вінниччині

Російська древлеправославна церква: на Вінниччині не представлена

Російська старообрядницька церква: 9 релігійних громад в області

Якщо протягом 3 місяців вказані організації не внесуть зміни до своїх назв, то втратять чинність. В результаті вони не зможуть здійснювати будь-яку юридичну діяльність, наприклад складати угоди на постачання комунальних послуг, через що храмові приміщення можуть залишитись без водопостачання, опалення тощо.

До слова, щодо найбільшої «російської» церкви України – УПЦ МП пропонується назва «Російська православна церква в Україні». У самій УПЦ МП зазначений закон вважають дискримінаційним.

Нагадаємо: сьогодні священики та віряни Московського патріархату влаштували молитовне стояння під будівлею вінницького міського суду.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *