Священики та парафіяни УПЦ МП влаштували хресне стояння під вінницьким судом

Новини Вінниці

Вінницькі священики та парафіяни церкви Московського патріархату сьогодні, 30 січня, організували хресне стояння біля міського суду. Причина молитовного зібрання – судовий позов митрополита Вінницького і Барського Симеона, який перейшов до ПЦУ і був відсторонений від служіння в УПЦ МП.

До суду Симеон звернувся, бажаючи отримати від МП пояснення рішення щодо позбавлення його права на служіння. Крім того, владика бажає відстояти власну честь і гідність, адже вважає слово «розкольник», яким називають його колишні колеги, образливим.

Чому я пішов до суду? Тому що Указ, підписаний митрополитом Онуфрієм (очільник УПЦ МП – примітка редакції), можна трактувати як покарання за ухилення від моїх обов’язків. Крім цього, поставлені під сумнів мої людські якості, такі як порядність і честь. Я – не розкольник і не дозволю себе так іменувати! Моя позовна заява – це крок захисту людської гідності та честі. Люди і держави можуть сваритися і псувати стосунки, а потім знову сходитися і робити щось спільне. Честь – інше. Відновити її майже неможливо. – йдеться в опублікованій на сайті єпархії заяві Симеона

Учасники хресного стояння зазначили, що акція не носить протестний характер, основна її мета – молитвою підтримати свою церкву та висловити незгоду із Симеоном, дії якого вважають неканонічними:

Церковні канони забороняють священнослужителям звертатись до світського суду з вирішення церковних питань. Про це каже елементарна логіка: в нас держава світська, і не втручається у справи церкви. Тож позов Симеона порушує канони. Ми тут для того, аби висловити свою незгоду із Симеоном і виразити підтримку кадровому рішенню Священного синоду УПЦ, який відсторонив його,– пояснив прес-секретар Вінницької єпархії УПЦ МП, протоієрей Володимир Пучков

Чимало вірян були із транспарантами із гаслами: «Наша церква УПЦ», «Припиніть гоніння на канонічну церкву», «Живіть по-новому, будуйте собі храми самі», «Ми за канонічну церкву з блаженнішим Онуфрієм».

Саме ж судове засідання перенесли на невизначений термін через хворобу судді Федчишена. Помолившись та поспівавши церковних пісень, парафіяни УПЦ МП направилися до Свято-Преображенського собору, біля якого продовжили молитви. Сам собор, як повідомлялося, перейшов під юрисдикцію ПЦУ.   

Олександр Сашньов


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *