Папа Римський вихваляє Російську імперію. Реакція України та Ватикану

Новини Вінниці Новини Світу

Папа Франциск у зверненні до католицької молоді Санкт-Петербурга заявив, що «ви спадкоємці Великої Росії: Великої Росії святих, правителів, Великої Росії Петра І, Катерини ІІ, тієї імперії — великої, освіченої, великої культури і великої людяності». Про це повідомляє The New York Times.

Які реакції це викликало?

Ця заява викликала обурення в Україні. МЗС зазначило, що Папа поширює російські великодержавні ідеї. Глава УГКЦ очікує від понтифіка пояснень і повідомляє, що його слова сприйняв із «болем і занепокоєнням». Висловився із критикою і експрезидент Естонії, пов’язуючи російський імперіалізм із війною в Україні.

Що відповів Ватикан?

Після хвилі критики пресслужба Святого Престолу оприлюднила заяву, в якій стверджує, що «Папа мав намір заохочувати молодь зберігати та поширювати все те позитивне у великому російському культурному та духовному спадку, а зовсім не звеличувати імперіалістичну логіку та державних діячів, згаданих для позначення відповідних історичних періодів».

Що кажуть на батьківщині Папи?

Тим часом на батьківщині Франциска — в Аргентині, його піддають жорсткій критиці. Кандидат у президенти країни із радикальними поглядами називає понтифіка комуністом та «представником лукавого на Землі». Причина, втім, не в поглядах Папи на Україну, а в розбіжностях у місцевій політиці. Про це повідомляє The Guardian.

Політик, що критикує понтифіка, виступає за скасування усіх безкоштовних соціальних послуг, в тому числі безоплатної освіти та медицини. Водночас він підтримує вільну торгівлю органами, обіцяє заборонити аборти, а також закрити Центральний банк країни, міністерство у справах жінок та міністерство науки, бо «зміна клімату — це соціалістична брехня». Такі ідеї розкритикував сам Папа, через що на нього і посипалися звинувачення.

Джерело новини

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *