Міноборони розширило список хвороб для оцінки придатності військовослужбовців

Новини Вінниці Новини України

Міністерство оборони України затвердило новий Розклад хвороб, за яким визначають ступінь придатності до військової служби. Також відомство впорядкувало проходження служби для обмежено придатних.

Ці зміни внесені наказом №490, пише видання Ukrainian Military Pages.

Документ набув чинності 25 серпня.

Розклад хвороб, станів та фізичних вад — це затверджений список, за яким ухвалюється рішення про придатність людини до військової служби. А захворювання залежно від ступеня впливу на придатність людини відповідно поділені на кілька пунктів: «а», «б», «в», «г».

Про які хвороби йдеться

Зміни стосуються таких статей:

  • 2-в — клінічно вилікуваний туберкульоз;
  • 4-в — вірусні гепатити з незначним порушенням функцій;
  • 5-в — безсимптомне носійство ВІЛ;
  • 12-в — повільно прогресуючі та непрогресуючі з незначними порушеннями функцій та рідкими загостреннями анемії, порушення згортання крові, пурпура, геморагічні стани, інші хвороби крові та кровотворних органів, деякі порушення із залученням імунного механізму;
  • 13-в — хвороби ендокринної системи з незначними порушеннями функцій;
  • 14-в — легкі короткотривалі хворобливі прояви психічних розладів;
  • 17-в — невротичні, пов’язані зі стресом і соматоформні розлади при помірно виражених, короткотривалих проявах, з астенічним станом;
  • 21-в — повільно прогресуючі хвороби центральної нервової системи з незначними порушеннями функцій;
  • 22-в — епізодичні та пароксизмальні розлади, крім епілепсії, з незначними порушеннями функцій органів і систем.

Що змінилося

Як пояснює видання, раніше визначалось, що у воєнний час за статтями Розкладу хвороб, які передбачають варіанти — індивідуальну оцінку придатний або обмежено придатний до служби, ВЛК має ухвалювати постанову «придатний до військової служби», за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в.

Але тепер з Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ виключили «за винятком статей 2-в, 4-в, 5-в, 12-в, 13-в, 14-в, 17-в, 21-в, 22-в», тобто за «спірними» статтями придатними визнаватимуть всіх.

Крім того, відтепер ВЛК одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби має ухвалити постанову про придатність військовослужбовця до служби за конкретною військовою спеціальністю. 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *