У Казахстані Росія може здійснити український сценарій – аж до анексії територій

Новини Світу Статті

Казахстан кипить – Токаєв за підтримки Кремля намагається отримати всю владу, прибравши Назарбаєва. Москва – за допомогою ОДКБ – направляє так званих миротворців до азіатської країни.

LB.ua поспілкувався з членом казахської опозиційної партії «Єл Тірегі» Жазірою Дуйсенбековою, розпитавши, що зараз відбувається в країні.

Наразі практично все керівництво політсили перебуває у в’язниці. Підсумок один – місцеве керівництво заради утримання влади намагається поступитися казахським суверенітетом. Більше того, опозиція та мирні демонстранти переживають, що Росія під виглядом уведення миротворців може окупувати Казахстан.

Кажуть, що режим Назарбаєва впав, що всю владу взяв до рук президент Токаєв, чи це правда?

Прості люди піднялися не для того, щоб усунути одну авторитарну владу режимом, який був виплеканий тією самою диктатурою. Вони вийшли для того, щоб вирішити свої соціально-економічні проблеми. Проте справді є таке відчуття, що у владних структурах намагаються скористатися ситуацією та зробити політичну зачистку. Відбуваються кланові розбірки руками простих казахів. Людей, які вийшли на вулиці, мало цікавило, хто і на кого зміниться – вони хотіли вирішити конкретні питання.

 Касым-Жомарт Токаев во время визита в Москву, 3 апреля 2019.
Касим-Жомарт Токаєв

На сьогоднішній день є інформація, що з Казахстану вилетіла величезна кількість людей, пов’язаних із Назарбаєвим. Зважаючи на те, що керівник Ради безпеки, голова комітету нацбезпеки змінилася – прийшли люди з дипломатичних служб, наближені до Токаєва, – складається враження, що відбувається переділ влади між керуючою елітою.

Ви зараз перебуваєте в Алмати, яка там ситуація – демонстрантів прирівняли до терористів?

Ситуація дуже важка: тут цілковита анархія – відсутня система міської влади, управління, місто повністю паралізоване. Нічого не працює: зв’язку немає, поліція не функціонує, інтернет відсутній, заправки та магазини закриті. Місцеве керівництво покинуло місто у перший день масових демонстрацій – десь третього січня. Далі всіх мирних активістів оголосили екстремістами, які намагаються захопити місто, і почалася зачистка від своїх жителів. Хоча жодних терористів чи екстремістів немає.

Скажіть, акції, що відбувалися поза межами мирного протесту – захоплення алматинського аеропорту, резиденції президента, підпал адміністрацій та інше – це провокації силовиків чи радикальні дії активістів?

Ці напади могли бути спровоковані. Наші активісти поїхали до аеропорту, щоб заспокоїти демонстрантів. Проте там були люди, яких ніхто не знав, вони намагалися внести смуту, спровокувати звичайних людей на радикальні дії. Взагалі, як тільки почався конфлікт, еліта почала налаштовувати звичайних казахів проти мирних демонстрантів, щоб самим посилитися.

Поджог местной администрации
Підпал місцевої адміністрації

Токаєв закликав запровадити так звані миротворчі війська ОДКБ до Казахстану. Як до цього рішення ставляться активісти?

Наша влада справді намагається навести лад шляхом введення іноземного військового контингенту – сил ОДКБ. Ми вважаємо, що може статися український сценарій – до анексії територій Казахстану.

Тобто, ви вважаєте, що зараз Токаєв та його оточення готові злити Казахстан Росії, а сама Москва використовує напружену ситуацію в Казахстані для того, щоб захопити вашу державу?

Так, нинішня влада дуже сильно злякалася, вона готова поступитися суверенітетом – аби втриматись. Якщо пам’ятаєте, 4 січня Токаєв заявив, що режим не впаде. Чому це сталось? Тому що частина військових почала переходити на бік мирних демонстрантів.

Влада готова поступитися суверенітетом Казахстану

Чи готове казахське суспільство протистояти «миротворцям» ОДКБ?

Ми вважаємо, що всередині своєї країни свої проблеми слід вирішувати самостійно, без зовнішнього втручання. Ті люди, яких зараз намагаються називати терористами, не є такими. Зараз влада руками «миротворців» намагається розібратися зі своїми ж громадянами. Тут кілька сценаріїв – можлива навіть громадянська війна.

Российские миротворцы летят в Казахстан
Російські миротворці летять до Казахстану

Більш освічена частина казахського суспільства вважає, що введення сил ОДКБ прирівнюється до державної зради та здавання суверенітету. Ми не довіряємо миротворчим силам ОДКБ, тому що ми бачили, що відбувалося, що відбувається в Україні, коли туди заходили з так званими добрими намірами росіяни – досі частина табору відкушена, анексований Крим, вся східна частина перебуває у незрозумілому статусі.

У справи суверенної держави жодні миротворчі сили не повинні втручатися, і не треба називати мирних демонстрантів, які висувають правові вимоги, екстремістами та терористами. Влада, яка не вміє вибудовувати комунікацію зі своїм народом, сама є терористичною. Для неї головне – утримання тієї самої влади, і заради цього вона готова поступитися суверенітетом Казахстану.

Росія, ви вважаєте, намагається поглинути Казахстан?

Поглинути Казахстан Росія повністю не зможе, та й частину країни їй узяти ніхто не дозволить. Але те, що РФ давно виявляє амбіції щодо збору російських земель, те, що вона намагається вирішувати свої внутрішні проблеми за рахунок відтворення іміджу великої імперії, захисту російськомовного населення це ми знаємо.

Опозиція вважає, що внутрішні казахські проблеми, протистояння між владою та народом зараз на руку Москві. Там уже зараз намагаються показати, що у Казахстані є ущемлені росіяни, яких треба захищати. Однозначно Росія намагається розіграти казахську карту. А наше керівництво готове торгуватись суверенітетом задля утримання влади.

Касым-Жомарт Токаев и Владимир Путин во время встречи в Кремле, Москва, 3 апреля 2019.
Касим-Жомарт Токаєв і Володимир Путін під час зустрічі в Кремлі, Москва, 3 квітня 2019 року

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *