Закон про мову, тиск на опозицію, згортання децентралізації: Андрій Гижко підбив підсумки року

Новини Вінниці Топ

Найкраща подія року в Україні – набуття чинності закону про мову, найгірша – посягання влади на демократію та тиск на опозицію. На Вінниччині ж рік пройшов без позитиву та відзначився згортанням децентралізації. Такі підсумки року підбив голова обласної організації партії «Європейська Солідарність», керівник фракції «ЄС» в облраді Андрій Гижко у коментарі для Центру суспільно-політичного моніторингу «Вектор».

Найкраща всеукраїнська подія

Серед всеукраїнських подій – я б до найпозитивніших відніс, той факт, що з 16 січня набула чинності норма ЗУ «Про мову», згідно з якою громадян повинні обслуговувати державною мовою. Це стосується не лише сфери торгівлі, а й надання освітніх послуг (зокрема гуртків і секцій), медичного обслуговування, соціальних послуг і послуг перевезення тощо. Українською повинні не тільки спілкуватися з клієнтами, а й надавати державною мовою інформацію у цінниках, інструкціях, технічних характеристиках. Це те рішення, яке остаточно формує Україну як самостійну незалежну державу. Значення цього рішення ми будемо відчувати на багато років вперід. Для порівняння можна навести приклад країн Прибалтики, коли будь-який громадянин може знати і користуватись багатьма мовами світу (це вказує його інтелектуальний рівень), але знання та використання державної мови зробили країни Прибалтики незалежними культурно, етнічно та ментально.

Негативна подія для України

До найгірших подій всеукраїнського масштабу – тут весь рік нас супроводжував втратами та падіннями. Це й падіння промислового виробництва, падіння національної валюти наприкінці року, енергетична криза, продовження COVID-19 епідемії світовому рівні та нові види його мутацій. Величезні загрози ми маємо на східних та північних кордонах нашої держави у звязку з концентрацією військового потенціалу на кордоні з Росією та Білорусією. Але напевне до найбільш небезпечних каталізаторів політичних процесів, я б відніс системний тиск на опозицію – Європейську Солідарність та її лідера Петра Порошенка, у вигляді постійного переслідування з боку правоохоронних органів та намагання вручити підозру у державній зраді. Небезпека цих подій у виникненні панічних настроїв та дестабілізації у Збройних Силах України та посяганням на деморатію.

Найкраща політична подія Вінниччини 2021 року

Я не бачу позитивних політичних подій, які б вплинули на розвиток Вінниччини. Не хочу видатись песимістом, але в будь-якого поступального руху є періоди підйому-спаду та період просто “дрейфування” за течією. Зараз саме той період, коли немає нових проривних ідей та немає нових змін на краще.

Негативна подія для Вінниччини

Щодо негативних подій – для Вінниччини я б назвав фактичне згортання процесів та реформи децентралізації. Це проявляється і в бюджетній сфері у вигляді щорічного перерозподілу податкових надходжень і повернення до процесів централізації як було за часів Януковича, так і в сфері додаткового витягування коштів з місцевих бюджетів на фінансування різкого зростання тарифів на енергоносії, фінансування проблем в галузі охорони здоровя. А для нашого регіону згортання децентралізації додатково проявилось ще у перенесенні центрів цілого ряду державних структур в сусідню Хмельницьку область (підрозділ Антимонопольного комітету, ДБР, юстиції та інших). Фактично ми втрачаємо лідерські позиції Подільського регіону, що в найближчому майбутньому негативно вплине на значення Вінниці як політико-адміністративного центру.

Зауважимо, що опитування вінницьких політиків щодо підсумків року замовив ресурс «Політична арена Вінниччини».

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *