«Підстава» Ахметова, «соромно за розвідку» та «винен тільки своїм дітям»: головне з персмарафону Зеленського

Новини Вінниці Новини України Топ

У п’ятницю, 26 листопада, президент України Володимир Зеленський провів пресмарафон. Спілкування із пресою було приурочене до «екватору» його каденції – половині строку перебування на посаді глави держави.

Наводимо головні висдовиш Зеленського з пресмарафону.

«Зрада на вищому рівні»: про боротьбу з олігархами

Володимир Зеленський відповів, чи виконає передвиборчу обіцянку «саджати» та як далеко готовий зайти у питанні деолігархізації.

«Щодо “деолігархізації” – ми її тільки почали. Я з повагою ставлюся до великого бізнесу, але важливо, щоб він не впливав на медіа і на політиків. Щодо “посадок” – мені здається, що ми повинні займатися стратегічними речами», – заявив Зеленський.

За його словами «тільки почалась» судова реформа, а «посадками» займаються правоохоронні органи.

«Там де я бачу зраду на вищому рівні, ви бачите наші рішення на РНБО. Я отримую інформацію так, як і ви. Люди не бачать тисячі дрібних посадок. Тим не менше, потроху ми рухаємося вперед і вони (посадки, – ред.) відбуваються», – додав президент.

«Йде велике залякування»: про ймовірність посилення російської агресії

«Відразу хочу сказати, що з кількох майданчиків ЗМІ справді йде велике залякування, що завтра буде війна. Що ми маємо знати: ми повністю контролюємо наші кордони й повністю готові до будь-якої ескалації. Ми щоденно отримуємо дані від нашої розвідки і від розвідок країн-партнерів. Є технічна допомога, фінансова допомога. Але ми повинні розраховувати на себе. Ми підвищуємо зарплати, ми маємо збільшувати мотивацію для наших військових», – сказав Зеленський.

Але глава української держави визнає, що ймовірність атаки є і погоджується з відповідною розвідувальною інформацією, яка надходить від західних партнерів України.

«Це як перед діагнозом ми бачимо симптоми. Ситуація точно не гірша, ніж навесні», – додав він.

Однак, за словами Зеленського, риторика Москви справді дуже небезпечна, і в цьому він згоден з оцінками західних партнерів України. Двома такими сигналами небезпеки він назвав агресивні заяви Кремля про «захист» від НАТО та про зупинку Мінського процесу нібито з українського боку.

Але Володимир Зеленський все ще розраховує на певні сигнали від Володимира Путіна.

«Путін має публічно сказати, що Росія не планує і не готує повномасштабне вторгнення в Україну. Це був би потрібний та важливий сигнал зараз», — заявив Зеленський.

«Це підстава»: про «держпереворот» Ахметова

«Є великі виклики всередині держави, які фіксують розвідки інших країн. Наприклад, отримали інформацію, що 1 числа буде державний переворот, мені здається важлива інформація, 1-2 грудня. Я говорити та ділитися інформацією не маю права, але можу сказати, що є не лише агентурна, а й звукова інформація, де представники з України та Росії обговорюють участь Ахметова у перевороті, що будуть залучені мільярди доларів. Я вважаю, що це підстава Ахметова, його втягують у війну проти України. Вважаю, що він почав її, це буде велика помилка, тому що не можна воювати проти свого народу», – сказав президент.

Зеленський уточнив, що «сам Ахметов не готує державний переворот», але його втягують у це «деякі представники РФ і деякі товариші з України», щоб він «включився».

«Я вважаю, що це інформація, щоб втягнути Ахметова у війну проти мене, проти держав. Це розхитування ситуації», – заявив президент та додав, що голосу самого Ахметова на цих записах нема.

Тому бізнесмена запрошують до Офісу президента послухати ці записи.

«Я вважаю, що це є підставою бізнесмена Ріната Ахметова. Я вважаю, що це операція, його втягують у війну проти держави України. Вважаю, що він почав її, на жаль, це буде його велика помилка, тому що не можна воювати проти свого народу, проти президента, якого обрано народом України», — підсумував Зеленський.

Він наголосив, що не має наміру тікати з країни.

«Вони хочуть контакту»: про те, як Зеленського «примушують» до переговорів з РФ

За словами президента, наші західні партнери вимагають, щоб Україна підтримувала зв’язок Росією.

«Я щодня розмовляю з різними лідерами вчора був Шарль Мішель, Ангела Меркель, вони хочуть, щоб ми почали спілкуватися з РФ, обов’язково буде дзвінок. Вони хочуть контакту нашої адміністрації та адміністрації РФ. Я думаю, що найближчим часом Єрмак буде з ними контактувати», – розповів Зеленський.

«Соромно за українську розвідку»: про «вагнергейт»

«Я справді керував операцією, яка була в Афганістані», — заявив Зеленський, пояснивши для порівняння, що ця операція була організована та санкційована ГУР Міноборони України та акцептована президентом.
Однак у разі операції із затриманням «вагнерівців», зазначив Зеленський, ця операція була скоріше особистою ініціативою Бурби. «Коли я прийшов, то хотів його звільнити»
, — додав президент.

Він визнав, що не довіряв Василю Бурбі й при плануванні операції з посадки літака з «вагнерівацями» поставив йому низку зустрічних питань — у тому числі про те, чи варто повідомити про це Туреччину, і про ризик захоплення літака бойовиками після того, як йому буде наказано сісти в Україні.

«Я заявив йому, що вважаю, що це не наша операція, вона не продумана детально. Я готовий акцептувати будь-яку операцію, навіть цю, якщо вона буде опрацьована детально і не постраждають люди… Ердоган би нам цього не пробачив», — емоційно переповів Зеленський свою розмову з Бурбою та причини скасування операції.

Зеленський також додав, що йому «набридла ця історія», що її повністю спотворили, і що він не дасть «витирати об нього ноги». За словами президента, в цьому епізоді йому було «соромно» за розвідку.

«Не проводимо жодних союзницьких розмов»: про Коломойського

Щодо особистої співпраці з Коломойським, Зеленський зазначив, що він не проводив ніяких союзницьких розмов близько двох років.

«З Коломойським не проводимо жодних союзницьких розмов і не проводили вже роки два. Сьогодні медіа ДТЕКа (група компаній Рината Ахметова – ред.) – я вважаю, що це не про свободу слова. Це війна зі мною проти закону про деолігархізацію», – додав президент.

«Буду приймати рішення зі своїми дітьми»: про другий термін

«Я не прийняв це рішення, це буде вирішувати суспільство, це буде пов’язано не з форматом майбутньої коаліції, а з рівнем підтримки мене особисто», – заявив Зеленський.

«Це (балотування, – ред.) пов’язане буде з підтримкою моєї персони народом України. І точно буду приймати рішення зі своїми дітьми. Вони страждають від моєї професії. Тому це рішення буду обирати пізніше», – додав президент.

«Навіть якщо я не піду на другий президентський термін, вони так бояться. Гордон (журналыст Дмитро Гордон – ред.) аж із штанів вистрибує. Не повинен іти! Не повинен! Не повинен! Господи, Боже мій. Хіба це найголовніше? Я не бачу, як мої діти ростуть. Ось це я винен. Я винен тільки (!) їм… Позорище», — сказав президент України.

«Є питання щодо тлумачення Конституції»: про можливість дострокових виборів

Володимир Зеленський допустив, що черга проведення планових парламентських виборів 2023 року і президентських 2024 року може бути змінена.

«Є питання щодо тлумачення Конституції. Депутати, якщо вони захочуть, звернуться до Конституційного Суду», – заявив Зеленський.

«Для чого мені потрібна влада – для того, щоб реалізувати всі цілі», – підкреслив він.

«Це недоцільно — втрачати потужну людину»: про те, що не звільнятиме Єрмака

Володимир Зеленський повідомив, що не звільнятиме Андрія Єрмака з посади керівника Офісу президента навіть після скандалу щодо зриву спецоперації українських спецслужб з затримання «вагенрівців».

«Не треба порівнювати історію Єрмака і Захарченка (колишнього голови МВС за президенства Януковича – ред.). Єрмак не вбивав людей і не давав такі команди. Навпаки, він повертав людей з полону. Це недоцільно — втрачати потужну людину, тільки тому що пану Петру (Порошенку – ред.) це не подобається», — заявив Зеленський.

«У нас дуже потужний голова Офісу, який несе такий важкий хрест», — заявив Зеленський зазначивши, що Єрмака критикують несправедливо

«Я не задоволений кількістю смертей»: про коронавірус

«Я не задоволений кількістю смертей. На жаль, у нас люди, особливо поважного віку, звертаються в останню мить. Також у нас велика кількість людей у цих статистиках, які хворіють іншими хворобами. Чи довіряю я цим цифрам? Є міністр охорони здоров’я Ляшко, я довіряю йому. Напевно можуть бути помилки у статистиці», – заявив президент.

Дорослий та школяр: Зеленський не зміг відповісти на запитання про причини зриву операцій українських спецслужб

Журналіст, головний редактор видання “Цензор” Юрій Бутусов запитав Володимира Зеленського про скандальне призначення Руслана Демченка першим заступником секретаря РНБО та про причини низки провалів спецоперацій ГУР МО. Також він попросив президента пояснити зриви спецоперацій розвідки після призначення голови комітету з розвідки Руслана Демченка, який, за даними «Схем», у 2010 році лобіював «Харківські угоди».

«Я вважаю, що нічого страшного, вони були заступниками міністра (МЗС) і виконували свою роботу, своїх підписів під Харківськими угодами не ставили», — заявив президент.

Володимир Зеленський також звинуватив Бутусова у тому, що він першим оприлюднив відео удару БПЛА “Байрактар” по позиціях бойовиків, через що голова держави, за його словами, тепер вимушений коментувати цю тему у розмовах зі світовими лідерами.

Журналіст не забарився з гострою відповіддю президенту. Суперечка між журналістом і главою держави, який виглядав у ній як школяр, була найбільш яскравим та емоційним моментом пресмарафону Володимира Зеленського.

«Ви (Зеленський – ред.) нічого не знаєте і дуже багато брехні про зрив спецоперації розповсюджуєте. Все, що ви тут розповіли, брехня. Ви це говорите, щоб не відповідати за себе, за Єрмака, за Демченка. Ваша тактика така – оббрехати людей, які про щось пишуть і просто собі весело піти.

На відміну від Вас, Демченка, Єрмака, які мають відповідати за зрив спецоперації, я відразу дав покази ще у вересні 2020 року у ДБР.

Я дуже прошу, щоб усі ваші фантазії, які ви розповсюджуєте на всю країну, ви хоча б раз розповіли на допиті слідчого, бо керівництво державою під час війни це не “Квартал” і вам треба це вивчити. Дуже прикро і соромно, пане президенте», – відповів Юрій Бутусов.

Під час спілкування з журналістом президент дещо несподівано виправив свого візаві, заявивши, що є не «головнокомандувачем», а «Верховним головнокомандувачем».

Не маєш права впливати на громадську думку: Зеленський провів «червоні лінії» для олігархів

Володимир Зеленський повідомив, чого не можна, на його думку, робити олігархам.

«Ти не маєш права підбурювати населення, роздавати гроші, організовувати страйки. Ти не маєш права впливати на думку, впливати на вибори… Будувати свою “державку” в державі Україна — це неправильно», – заявив президент.

«Загальмувалось все»: Зеленський про план «Б» щодо Донбасу

Володимир Зеленський пояснив чому за час його президентства перестали працювати усі міжнародні формати щодо врегулювання ситуації на Донбасі, а також чи є у нього обіцяний план «Б».

«Загальмувалось усе. Ми сьогодні не готові ризикувати нічим. Ймовірність ескалації є. Іноді люди дуже гучно з інших держав, і з нашої, ці розмови підтримують. Нормандський формат був єдиним, що є. Я вважаю, що ми заздалегідь його почали, він йде. Чи буде продовження, залучення США – побачимо», – сказав Зеленський.

«Щодо “Мінську” – це єдине, що працювало. А зараз ніхто не літає в Мінськ, всі говорять по телефону. Нормандія не така актуальна, як була, бо тоді всі були заряджені на результат», – додав президент.

«Ми сьогодні ще не готові ризикувати нічим, це все б’є по нашій економіці», — додав президент, коментуючи власні слова 2019 року про те, що він не хоче витрачати п’ять років свого президентства на марні спроби врегулювання, якщо вони не працюватимуть.

Зеленський зауважив, що ситуацію додатково ускладнили пандемія коронавірусу та енергетична криза, ситуація в Білорусі після виборів тощо.

Я задоволений, але не усім: Зеленський прокоментував своє президенство

«Я задоволений окремими речами. Я не знаю, чи пишатися ними. Чи був я гідним президентом своєї держави – я це зрозумію, в найближчому часі», – сказав президент.

Люди Януковича у владі – не проблема: Зеленський пояснив свою кадрову політику

«Я вважаю, що в нас є декілька кадрових перемог. На жаль, деякі люди не змогли витримати тиск, вони психологічно виявились слабкими», – сказав Зеленський.

«Я задоволений міністром інфраструктури, я задоволений першим віцепрем’єром. Я вважаю, що сьогодні у нас чесний і професійний міністр охорони здоров’я. У нас дуже потужний голова Офісу», – додав президент.

«Я задоволений тими результатами, які зроблені”, — заявив Зеленський, згадавши про цифровізацію, земельну та судову реформи. “Ми обіцяли боротися з олігархами — і ми боремося», — похвалився  він.

Водночас Зеленський визнав, що деякі процеси йдуть повільніше, ніж він очікував — зокрема низка програм військової співпраці з країнами Заходу.

«Що стосується нових облич — в більшості своїй вони новій. Так, є люди часів Януковича, але ж вони не його соратники. Ми всі жили за цих часів, ми всі живі люди і всі помиляємося», — сказав президент.

Не моє, але моє: Зеленський пояснив, чому заробляє у Росії

Володимир Зеленський не зміг відповісти на запитання, чи можна вважати заробітки “Кварталу 95” на прокаті серіалів та фільмів у Росії аналогом Липецької фабрики п’ятого президента України Петра Порошенка

«Некоректно порівнювати медіавиробництво з цукерками. Щодо (посередників) шведів: з ними Студія Квартал 95 уклала договір років на 10 до війни, вони продають продукцію (студії) у 40 країн», — заявив Зеленський.

«Я не працюю в студії “Квартал 95”. Не коректно порівнювати медіа-простір із цукерками. Я вийшов з компанії, але бренди які мені належать – це “Вечірній квартал” та “Розсміши коміка”. Так, у мене дійсно є права на ці бренди», – заперечив сам собі президент.

Зеленський про день народження Андрія Єрмака: не мали права летіти у Карпати на одному гвинтокрилі – полетіли на двох!

«Людина (Єрмак – ІФ), яка мала 50-річчя 21 листопада, не винна, що народилася саме цього дня (річниця початку Революції гідності – ІФ). Він відмовився святкувати цього дня. Він сказав, що завтра тут будуть люди і скажуть, що, поки йде покладання квітів, хтось щось святкує – це “пляски на крові”. Чи був я в “Синьогорі”? Так. Чи відзначав я день народження Єрмака? Так, Єрмак зі мною був», – сказав Зеленський

За його словами, президентський літак не працює, оскільки директор Державного управління справами (ДУС) не виділив коштів.

За матеріалами телеканалу «Прямий»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *