«Вінниця – не базар!»: містяни провели акцію на захист кінотеатру Коцюбинського

Новини Вінниці Топ

«Вінниця – культурне місто, а не базар!», – під таким гаслом відбулась акція «Йдемо в кіно разом – рятуємо серце Вінниці!». Під час неї місцеві партійці та активісти «Європейської Солідарності» зібрали близько 400 підписів містян за збереження кінотеатру Коцюбинського та зініціювали колективний похід у кіно.  

За рішенням виконкому міської ради, найстаріший кінотеатр міста, розташований в історичній будівлі за адресою Соборна, 68, назавжди закриється 30 листопада. На його місці з’явиться «Business hub», точне призначення якого наразі невідоме. 

Зарадити знищенню одного з останніх закладів культури у місті вирішили у партії «Європейська Солідарність», склавши петицію до міської ради. Збір підписів під зверненням відбувся сьогодні, 26 листопада, біля будівлі кінотеатру. 

У петиції пропонувалось не лише не закривати улюблений заклад кількох поколінь вінничан, а й створити на ого базі «культурний хаб».

«Ми переконані, що нашому місту конче не вистачає концертних майданчиків та локацій для проведення культурно-мистецьких івентів. Цим місцем цілком може стати нинішня будівля кінотеатру Коцюбинського. Влада ж має знаходити порозуміння із підприємцями у прозорих офісах, у кабінетах міськради, під час круглих столів та громадських слухань. Прихильність муніципалітету до бізнесу має виражатись у рішеннях виконкому та сесій міської ради, а не у стінах історичної будівлі», – йшлося у тексті звернення. 

Всім підписантам пропунавали підтримати кінотеатр копійкою – відвідати найближчий кіносеанс, від чого і походить назва акції.

До ініціативи «ЄС» доєднались сотні вінничан, зокрема діячі мистецтва, для яких закриття закладів культури – особистий біль. Вийшов підтримати кінотеатр і режисер музично-драматичного театру імені Садовського Григорій Сиротюк. 

Григорій Сиротюк

«Останнім часом зіштовхуюсь з претензіями до закладів культури. Ходять чутки, що філармонію хочуть закрити, з «історичних» кінотеатрів залишились лише Коцюбинського та «Родина». Наступ на культуру – це страшно, бо без культури жити неможна, досить вже перетворювати Вінницю на суцільний базар-магазин, бо не вони є обличчям міста. Давайте зробимо не бізнесовий, а культурний хаб. У будівлі кінотеатру є три прекрасні зали, можна зробити театральну залу, конференц-залу і ще й залишити кінотеатр. Тут є все, щоб ставити вистави, проводити мистецькі події. Створити такий культурний осередок у самому центрі міста – було б чудово», – говорить пан Григорій.

Погоджуються із думкою режисера і місцеві депутати від «ЄС». Так, очільник обласної парторганізації, голова фракції в облраді Андрій Гижко стверджує, що будівля на Соборній, 68 може стати справжньою знахідкою для митців та поціновувачів мистецтва. До того ж, каже він, ця історична споруда є однією з небагатьох архітектурних «родзинок» Вінниці. 

Андрій Гижко

«Вінниці понад 600 років, але як такої жодної історичної родзинки у ній не лишилося. Місто втрачає історичну та культурну самобутність: ми втратили підземелля, майже втратили Замкову гору. Тому мова йде не лише про кінотеатр, а про історичну спадщину та про створення культурного центру, де могли б представити себе всі митці Вінниччини. У нас немає місця, де художник, майстер будь-якого мистецтва може показати свою творчість», – каже він.

Учасники акції стверджують: сама концепція бізнес-хабу, який планує створити міська влада, незрозуміла, жодної концепції представлено не було. До того ж, є побоювання, що будівлю, в якій поки що працює кінотеатр, просто віддадуть у приватну власність «відносно чесними методами».

Василь Зернецький

«Під виглядом створення “бізнес-хабу” стару, історичну будівлю, яка потребує догляду та ремонту, можуть віддати «своїм» під приватизацію за безцінь, а потім у ній відкриються магазини. Таке враження, що гасло місцевої владної команди: “зробимо Вінницю базарною знову”», – заявив куратор «ЄС» на Вінниччині Василь Зернецький.

Обурює представників опозиції і той факт, що долю кінотеатру намагаються вирішити без участі громади: рішення про його закриття та створення «бізнес-хабу» ухвалив виконком міськради.

Олена Верлан-Кульшенко

«Не було жодних громадських обговорень, це питання навіть не поставили на сесію. Тобто, кінотеатр знищують, не спитавши думки громадськості та депутатів міської ради. Як депутатка, я підготую відповідні звернення з цього приводу», – зазначила депутатка міськради від «ЄС» Олена Верлан-Кульшенко. 

Зрештою, петицію про збереження кінотеатру та створення «культурного хабу» підписали 385 людей, чого достатньо для розгляду міською радою. 

Кількадесят підписантів після завершення акції пішли у кіно, щоб на своєму прикладі показати важливість закладів культури у житті громади.

Актуальні новини Вінниці та області в нашому Telegram-каналі та на Facebook-сторінці

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *