У Південному Бузі біля вінницького пляжу виявили «завислі речовини»

Новини Вінниці

Фахівці Держекоінспекції у Вінницькій області виявили сіро-зелену пляму невідомого походження у Південному Бузі в районі вінницького пляжу «Хімік».

«На адресу Державної екологічної інспекції у Вінницькій області 14 квітня 2021 року надійшло повідомлення про забруднення річки Південний Буг в районі пляжу «Хімік». Спеціалістами відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Вінницькій області  був здійснений оперативний виїзд мобільною лабораторією для детального вивчення ситуації. Під час обстеження русла річки на вказаній ділянці вздовж берега зі сторони району П’ятничани було виявлено плями сіро-зеленого кольору невідомого походження. В місцях локалізації плям були відібрані проби поверхневої води для визначення вмісту забруднюючих речовин»,  – передає пресслужба екологічної інспекції

В результаті інструментально-лабораторного дослідження було виявлено завищений вміст завислих речовин ( 480 мг/дм3, при нормативі 20 мг/дм3). Вміст інших забруднюючих речовин в усіх пробах не перевищує гранично допустиме значення.

До слова, «завислими речовинами» екологи як правило називають частинки органічного  (бактерії, планктон та його органічній рештки, частинки торфу, рослин) та неорганічного (піщані й мулисті частинки) походження.

Над темою «завислих речовин» у Південному Бузі вже іронізують у мережі. Так, у Facebook- спільноті «Інакше» опубліковано допис, в якому автор наголошує, що під категорію «завислі речовини» також підпадають продукти життєдіяльності, які несвідомі громадяни зливають у річку.

«Ну ок, бачимо, що вміст «завислих речовин» у воді на 2 300% виший, ніж мав би бути. Але що воно таке, ті речовини? А це, друзі мої, ніщо інше, як різні частинки органічного походження. Ну, тобто рештки планктону різного, мертвих рослин, але, передусім, пардон за натуралізм – їжі, переробленої травневою системою будь-яких наземних хребетних тварин, включно з людиною. І от на це «включно з людиною» ми з вами звернемо особливу увагу і поставимо закономірне питання: «ну от яка скотиняка?..», – наголошує автор

Додамо, що поглиблення дна Південного Бугу  на території Вінниці призупинили. Роботи тривали впродовж березня, тепер вони будуть відновлені у травні, коли завершиться період нересту риби.

У міській раді зазначають, що для очистки майже 14 кілометрів водної артерії у межах Вінниці, знадобиться не менше 6—7 років.

Нагадаємо, нещодавно у КП «Вінницяоблводоканал» пояснили неприємний запах води з-під крану тим, що водорості у Південному Бузі переживають стрес.

Головні новини дня – в нашому Telegram-каналі

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *