Більші, аніж раніше, але менші, аніж передбачено законом? Що не так з цьогорічними виплатами ветеранам війни

Новини Вінниці Топ

В Кабміні ухвалили Порядок одноразової грошової допомоги ветеранам війни, яка має бути виплачена до 5 травня. Як зазначають у Вінницькій ОДА, суми виплат більші, аніж минулого року. Водночас, у Вінницькій міськраді надіслали звернення до ОДА, Мінсоцполітики, Прем’єр-міністра та профільного комітету ВРУ. Кажуть ‒ зазначені суми все ж нижчі, аніж передбачено законом.  

«З нагоди Дня пам’яті та примирення ветерани й учасники бойових дій отримають щорічні разові виплати, які цього року Кабінет Міністрів збільшив у порівнянні з попереднім роком», ‒ цитують голову облдержадміністрації Сергія Борзова на сайті ОДА.

Тим часом, у Вінницькій міській раді підготували та направили звернення до департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької ОДА, Міністерства соціальної політики України, а також до Прем’єр-міністра та Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

Причиною звернень стала саме Постанова Кабміну №325 від 8 квітня, якою було затверджено Порядок використання коштів державного бюджету, передбачених для виплати щорічної разової грошової допомоги ветеранам війни і жертвам нацистських переслідувань.

Як зазначають на сайті міськради, виплати ветеранам війни та учасникам бойових дій щорічно здійснюються за рахунок коштів державного бюджету в розмірах, встановлених Постановами Кабінету Міністрів України та в межах бюджетних призначень, встановлених Законом «Про Державний бюджет України» на відповідний рік.

«Відповідно до рішення Верховного Суду України від 29.09.2020 року, держава повинна виплачувати відповідну грошову допомогу в розмірах, встановлених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань», а саме від 5 до 10 мінімальних розмірів пенсії за віком, залежно від статусу особи. Кабінет Міністрів України Постановою від 08.04.2021 року №325 затвердив порядок та розміри виплати у 2021 році разової грошової допомоги до 5 травня. Затверджені урядовою Постановою суми виплат є нижчими, ніж визначені Законами», ‒ підкреслюють в повідомленні.

Відтак, у зв’язку із прийняттям Постанови №325, департамент соціальної політики Вінницької міської ради як орган, уповноважений здійснювати виплату грошової допомоги до 5 травня, буде здійснювати вказані виплати у розмірах, визначених даною Постановою. Але в міськраді виказують занепокоєння даним фактом.

«Вінницька міська рада закликає Уряд виконувати норми законодавства і не перекладати відповідальність за зобов’язаннями держави на територіальні громади», ‒ підсумовують в муніципалітеті.

Загалом, відповідно до повідомлення ОДА, разова грошова допомога має бути виплачена до 5 травня наступним чином:

особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

  • I групи — 4 421 гривня;
  • II групи — 3 906 гривень;
  • III групи — 3 391 гривня;

учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків, — 1 491 гривня;

особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, —  4 421 гривня;

членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, — 966 гривень;

учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 612 гривень.

Виплата грошової допомоги проводиться шляхом перерахування коштів місцевими органами соціального захисту населення, центрами по нарахуванню та здійсненню соціальних виплат на спеціальні рахунки військових частин, установ, організацій за місцем їхньої служби.

«Тобто, якщо ви УБД, член сім’ї загиблого, військовослужбовець чи пенсіонер, і щороку отримуєте таку виплату — вас повинні включити в списки на виплату автоматично, але якщо ви сумніваєтесь у цьому — зверніться з відповідною заявою до органу соцзахисту населення або ж уточніть у військовій частині чи органі соцзахисту, чи внесли вас у списки на виплату», ‒ додають в повідомленні.

До 14 квітня районні органи соціального захисту населення повинні підготувати перелік осіб, які мають право на отримання грошової допомоги, а до 16 квітня мають перерахувати кошти Міністерству соціальної політики для їх спрямування структурним підрозділам.

Довідково

Мінімальна пенсія, яка прив’язана до розміру прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, нині становить 1769 гривень.

Водночас з 1 січня цього року підвищено найменшу пенсійну виплату для людей, яким виповнилося 65 років та котрі мають повний стаж. У чоловіків, зокрема, має бути 35 років страхового стажу, а у жінок – 30 років. Мінімальний розмір пенсії для цієї категорії громадян встановлюється в розмірі 40% від мінімальної заробітної плати (6 тисяч гривень). Відповідно, мінімальна пенсія становить 2400 гривень.

Головні новини дня – в нашому Telegram-каналі

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *