В СБУ не знайшли порушень в поїздці ексголови Вінницької ОДА на форум до самопроголошеного Придністров’я (відео)

Відео Новини Вінниці

Представники громадської організації «Лютич» на початку березня подали до СБУ звернення щодо дій колишнього голови Вінницької ОДА, а тепер ‒ керівника ГО «Єврорегіон “Дністер”» Сергія Татусяка. Причиною тому стала поїздка Татусяка на бізнес-форум до самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки. У відповідь активісти отримали інформацію, що співробітники Служби безпеки не виявили фактів учинення кримінального порушення Татусяком.

«3-го березня нами було подано звернення до СБУ щодо дій Татусяка Сергія, керівника громадської організації «Єврорегіон “Дністер”». Обдумавши все це, СБУ було надіслано нам відповідь 23 березня, де вони зазначають наступне: «За результатами перевірки інформації, фактів вчинення кримінального правопорушення, досудове розслідування якого віднесене до компетенції СБУ, не виявлено. Водночас, вказана інформація буде використана у подальшій оперативно-службовій діяльності»…

На нашу думку, в наш час їздити в сусідські країни, в самопроголошені республіки, налагоджувати бізнес ‒ це те саме, що білорусам їздити в «ДНР», «ЛНР» або Крим, аби збагатитись», ‒ розповідає голова організації «Лютич» Олексій Назаренко в опублікованому відео.

Нагадаємо, наприкінці лютого колишній голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк відвідав форум підприємців самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки. Деталі ‒ в нашому матеріалі.

Довідково

Придністров’я ‒ самопроголошена держава, яку не визнала жодна країна Європи. Зокрема, і Україна.

Російська Федерація, чиї війська розташовані на території ПМР, офіційно також не визнає незалежності республіки.

Незалежність Придністровської Молдавської Радянської Соціалістичної Республіки було проголошено 25 серпня 1991 року (в листопаді того ж року назву змінили на Придністровську Молдавську Республіку). Після цього між силами самопроголошеної республіки та молдовськими військами почався короткочасний збройний конфлікт, що завершився фактичною перемогою сепаратистів, підтриманих російською армією.

Російська Федерація офіційно не визнає суверенітету Придністровської Молдавської Республіки, однак на неофіційному рівні надає їй військову, економічну, політичну і дипломатичну підтримку.

Відомо, що в 2006 році в Придністров’ї відбувся референдум, на якому, за офіційними даними, понад 97% виборців висловилися за незалежність республіки від Молдови і майбутню інтеграцію з Росією. Результати референдуму не було визнано на міжнародному рівні.

Станом на тепер конфлікт не розв’язано, він перебуває у замороженому стані. Згідно із законодавством Молдови, Придністров’я має статус Автономного територіального утворення з особливим правовим статусом. Його незалежність не визнає жодна країна-член ООН, лише кілька держав з невизначеним статусом (Абхазія, Південна Осетія та Нагірний Карабах).

Відео ‒ з YouTube-каналу громадської організації «Лютич», заголовне фото – з фейсбук-сторінки Сергія Татусяка

Головні новини дня – в нашому Telegram-каналі

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *