Визнання чи необачність? Колишній голова Вінницької облради відвідав самопроголошене Придністров’я

Новини Вінниці Топ

Наприкінці лютого колишній голова Вінницької обласної ради Сергій Татусяк відвідав форум підприємців самопроголошеної Придністровської Молдавської Республіки. Як зазначив сам Татусяк на своїй Facebook-сторінці, до Тирасполя він приїхав на запрошення очільника союзу промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я Юрія Чебана.  

«На запрошення Президента Союзу промисловців, аграріїв та підприємців Придністров’я Юрія Чебана з колегами відвідали місто Тирасполь, де зустрілись з партнерами. На зустрічі були присутні Олег Баєв – Генеральний директор ЗАО «KVINT», керівництво Міністерства іноземних справ, Анатолій Дзернович – Інтер-Центр-Люкс, та велика група керівників сільськогосподарських підприємств. Мав можливість презентувати роботу Єврорегіону «Дністер» та Міжнародного агрокластера «Дністер». В ході зустрічі також відбулась презентація українських підприємств, які планують поставки своєї органічної продукції за кордон», ‒ йдеться у дописі Сергія Татусяка.

Зазначимо, що статут «Єврорегіону «Дністер»» підписали ще в 2012 році тодішній прем’єр-міністр України Микола Азаров та прем’єр Молдови Володимир Філат. В тому ж 2012 році головою проєкту стає Сергій Татусяк, на той час ‒ голова Вінницької обласної ради та член «Партії регіонів». З лав останньої Татусяк вийшов у лютому 2014 року під час подій Революції Гідності. Тоді зі сцени вінницького Євромайдану заяву про вихід з партії Татусяка та його заступника Ігоря Кревського зачитав Сергій Свитко ‒ депутат Вінницької облради, а в подальшому її очільник до 2015 року.

До сьогоднішнього дня Сергій Татусяк очолює «Єврорегіон «Дністер»».

Що ж стосується проєкту «Дністер», то з сайту організації можна дізнатися, що «Єврорегіон» створювався як орган транскордонного співробітництва й об’єднання місцевих органів влади України та Республіки Молдова і не є альтернативою місцевим адміністраціям. Основною метою створення та діяльності Єврорегіону «Дністер», згідно з його статутом, є здійснення програм комплексного розвитку територій, прилеглих до річки Дністер. Відповідно до угоди, до «Дністра» з української сторони увійшла Вінниччина, від Республіки Молдова ‒ райони: Сорока, Дондушень, Окниця, Резіна, Флорешть і Шолданешть. 28 лютого 2013 року до Єврорегіону приєднався район Дубосари Республіки Молдова.

Мапа «Єврорегіону «Дністер»»

Єврорегіон «Дністер» також може бути розширений за рахунок Кам’янського та Рибницького районів Придністров’я. Окрім того, частина району Дубосари вже є підконтрольною Придністровській Молдавській Республіці.

Придністров’я (ПМР) ‒ самопроголошена держава, яку не визнала жодна країна Європи. Зокрема, і Україна. Російська Федерація, чиї війська розташовані на території ПМР, офіційно також не визнає незалежності республіки.

Незалежність Придністровської Молдавської Радянської Соціалістичної Республіки було проголошено 25 серпня 1991 року (в листопаді того ж року назву змінили на Придністровську Молдавську Республіку). Після цього між силами самопроголошеної республіки та молдовськими військами почався короткочасний збройний конфлікт, що завершився фактичною перемогою сепаратистів, підтриманих російською армією. Російська Федерація офіційно не визнає суверенітету Придністровської Молдавської Республіки, однак на неофіційному рівні надає їй військову, економічну, політичну і дипломатичну підтримку.

Відомо, що в 2006 році в Придністров’ї відбувся референдум, на якому, за офіційними даними, понад 97% виборців висловилися за незалежність республіки від Молдови і майбутню інтеграцію з Росією. Результати референдуму не було визнано на міжнародному рівні. Станом на тепер конфлікт не розв’язано, він перебуває у замороженому стані.

Згідно із законодавством Молдови, Придністров’я має статус Автономного територіального утворення з особливим правовим статусом. Його незалежність не визнає жодна країна-член ООН, лише кілька держав з невизначеним статусом (Абхазія, Південна Осетія та Нагірний Карабах).

Виникає логічне питання: відвідини самопроголошеної республіки з боку українських діячів – це вже визнання? Чи просто необачність?

Придністров’я на мапі та адміністративний устрій

У нашого сайту тепер є Telegram

Також запрошуємо на нашу Facebook-сторінку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *