До України приїхала Covishield: що відомо про вакцину від коронавірусу з Індії

Новини Вінниці Новини України

Вакцина Covishield Oxford-AstraZeneca показала позитивні результати у випробуваннях в Бразилії та Британії.

Перші 500 тисяч доз вакцини від коронавірусу врешті приїхали 23 лютого до України. Кампанію імунізації почнуть препаратом не британського виробництва, а вакциною Covishield Oxford-AstraZeneca виробництва Індійського інституту сироватки (SII) в Пуне за ліцензією згаданої вище компанії.

У  бюлетені від Інституту сироватки Індії (SII) йдеться, що вакцина Covishield отримала ліцензію на обмежене використання у надзвичайних ситуаціях. Голова офісу ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт підтвердив, що йдеться про сироватки, зроблені як в Європі, так і за її межами.

“Всесвітня організація охорони здоров’я затвердила для екстреного вжитку два типи вакцини від концерну AstraZeneca. Їх виробляють на кількох потужностях, зокрема на заводі AstraZeneca-SKBio у Південній Кореї та the Serum Institute в Індії”, — повідомив він.

Скільки потрібно доз?

Вводять препарат внутрішньом’язово. Курс вакцинації Covishield складається з двох окремих доз по 0,5 мл кожна. Другу дозу слід вводити через 4-6 тижнів після першої. Однак, є дані і про введення другої дози через 12 тижнів після першої дози. Тривалість захисту від COVID-19 після курсу вакцинації поки невідома.

Склад

І британська AstraZeneca, й індійський Covishield — це векторні вакцини. Covishield містить ослаблену версію вірусу застуди (відомого як аденовірус, зазвичай викликає легкі застудні або грипоподібні захворювання) від шимпанзе. Його змінили, щоб він був більш подібним до коронавірусу, але хвороби викликати не може.

До складу вакцини Covishield входять: L-гістидин, моногідрат гідрохлориду L-гістидину, гексагідрат хлориду магнію, полісорбат 80, етанол, сахароза, хлорид натрію, дигідрат динатрію едетату, вода для ін’єкцій. Продукт містить генетично модифіковані організми (ГМО).

“Її склад ідентичний оригінальній AstraZeneca. Але вона виробляється за ліцензією на іншому майданчику. Наскільки я розумію, це зроблено для того, щоб як можна більше людей були захищені від коронавірусу, оскільки потужності заводів не вистачає”, — запевнила лікарка-інфекціоністка й експертка ЮНІСЕФ Катерина Булавінова.  

Які країни використовують індійські вакцини

Окрім Covishield, Індія також виробляє вакцину від коронавірусу під назвою Covaxin. Вакцини з Індії вже відправили у Мальдіви, Бангладеш, Непал, Сейшели, Бутан. До цього списку приєдналася і Україна.

Також у планах країни експорт препаратів до Шрі-Ланки, Афганістану, Маврикії та Бразилії. Як пише India TV, станом на 21 лютого до Індії звернулося 92 країни за вакцинами від коронавірусу. За інформацією телеканалу, контракт з Індійським інститутом сироватки на поставку 5 мільйонів доз вакцини AstraZeneca підписав уряд Болівії. 

Зазначимо, що влітку 2020 року Інститут сироватки підписав угоду з Оксфордським університетом і AstraZeneca про постачання одного мільярда доз до Індії та інших країн з низьким і середнім рівнем доходу.

Ціна Covishield

Як пише IndiaToday з посиланням на генерального директора інституту Адара Пунавалла, для Індії вартість Covishield буде близько $3 за одну дозу, відповідно $6 (440 рупій — Ред.) на людину. А для приватного ринку, з його слів, це буде коштувати близько 700-800 рупій, тобто трохи понад $9.

У коментарі іншому індійському виданню Пунавалла сказав, що вакцина Covishield буде націлена на країни з низьким і середнім рівнем доходів.

Раніше анонсувалася ціна за дві дози вакцини від AstraZeneca на рівні $5.  Офіційно у МОЗ про вартість препарату не повідомляли, посилаючись на умови контракту.

Яка ефективність Covishield?

Згідно з результатами клінічних випробувань, Covishield продемонстрував ефективність від 70% до 90%. Дані про ефективність засновані на клінічних випробуваннях, проведених у Великій Британії, Бразилії і Південній Африці.

Водночас за попередніми дослідженнями, вакцини, схвалені в Індії, серед яких і Covishield ефективні проти британського штаму коронавірусу, але немає даних про їхню ефективність проти південноафриканських і бразильських мутацій.

Дослідник Діпак Сегал додав, що наразі вчені ще вивчають нові варіанти коронавірусу і поки складно сказати, наскільки вакцини дієві проти раніше невідомих штамів.

“Водночас, серед двох вакцин, які наразі використовуються в Індії, Covaxin може краще впоратися з новими мутаціями, тому що він створює захист від усього вірусу. Вакцина Covishield націлена тільки на один білок вірусу”, — сказав Діпак Сегал, пише IndiaToday.

Зауважимо, що дослідження Оксфордського університету показало, що вакцина Covishield ефективна в боротьбі з британським варіантом коронавірусу.

Протипоказання

Вакцину дозволили вводити лише людям від 18 років. Тобто, дітям і підліткам Covishield поки протипоказана. Також немає даних про безпеку і ефективність Covishield у вагітних. Їм теж поки ліпше відмовитися від щеплення.

Застосування препарату майбутнім матерям слід розглядати тільки тоді, коли потенційні переваги переважують ризики для жінки і її дитини.

Тим, у кого була важка алергічна реакція після введення першої дози цієї вакцини, робити щеплення не рекомендують. Таке ж застереження стосується і осіб з алергію на будь-які інгредієнти вакцини.

Якщо у пацієнта, який планує робити щеплення, лихоманка, порушення згортання крові, ослаблений імунітет або у разі вживання ліків, які впливають на імунну систему, про це слід повідомити медикам.

Які можуть бути побічні ефекти?

Побічні ефекти “Ковішилда” діляться на три категорії: дуже часті, часті і незвичайні. Згідно з SII, дуже частими побічними ефектами є: головний біль, свербіж, відчуття лихоманки, біль в суглобах і м’язах, які можуть спостерігатися більш ніж у однієї з 10 осіб.

Компанія також повідомляє, що серед загальних побічних ефектів може бути: почервоніння, свербіж і набряк в місці ін’єкції, блювота, симптоми грипу (кашель, нежить, біль у горлі, висока температура).

Незвичайні побічні ефекти, які можуть бути в 1 зі 100 людей, це запаморочення, зниження апетиту, біль у животі, збільшення лімфатичних вузлів, надмірне потовиділення і шкірні висипи.

Як зберігати і який термін придатності вакцини?

Термін придатності вакцини вказано на етикетці і упаковуванні. Цю вакцину можна безпечно зберігати за температури від 2°C до 8°C, це майже, як у звичайному холодильнику, і її можна без проблем доставити до медичних установ. Це, до слова, значно полегшує поширення, ніж деякі інші вакцини, наприклад Pfizer.

Після відкриття флакону його слід використовувати якомога швидше або протягом 6 годин за температури від +2°C до +25°C.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *