Магістраль Київ-Кишинів «перетне» Вінниччину з півночі на південь

Новини Вінниці Топ

В «Укравтодорі» представили план майбутнього автомобільного маршруту Київ – Кишинів. Траса, яка має стати оптимальним варіантом для подорожі до Молдови в обхід невизнаної Придністровської республіки, «перетне» через Вінниччину з півночі на південь, об’єднавши Вінницю, Немирів, Брацлав  Тульчин та Ямпіль. Також проєктом передбачено будівництво моста через Дністер між Ямполем та молдовським селом Косеуць.

В «Укравтодорі» інформують, що протяжність майбутнього автошляху складає 570 км. Він пройде через Київську, Житомирську та завершиться на півдні Вінницької області. Там, у Ямполі, зведуть мостовий переходу через кордон та підхід до нього протяжністю 1,6 км з української сторони.

«Зараз ми на старті процесу створення оновленого маршруту між столицями України та Молдови. Закупівля ТЕО — це перший крок. Паралельно з цим готуємося до оновлення 137,5 км маршруту — йдеться про найбільш проблемні для проїзду ділянки. Тобто вже до кінця року шлях до кордону планується зробити комфортним для проїзду» — розповідає Голова Укравтодору Олександр Кубраков.

Служба автомобільних доріг у Вінницькій області вже оголосила тендер на розробку техніко-економічного обґрунтування будівництва прикордонно-мостового переходу через Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль – Косеуць. Вартість робіт оцінюється у 12 мільйонів гривень, розробити ТЕО майбутній підрядник має до 31 грудня 2020 року.

До цього часу виконавець робіт має:

  • визначити показники економічної ефективності інвестиційних вкладень;
    – розробити варіанти прокладання під’їздів до мосту на території України та на території Республіки Молдова з порівнянням техніко-економічних показників;
    – розробити варіанти мостового переходу через річку Дністер на українсько-молдовському державному кордоні в районі населених пунктів Ямпіль-Косеуць,
    – визначити існуючу та перспективну інтенсивність руху і складу транспортних потоків,
    – визначити кількість знесення будівель і споруд та переселення місцевого населення на ділянках будівництва,
    – визначити орієнтовну загальну кошторисну вартість будівництва та вартість проектних робіт по всіх запропонованих варіантах,
    – визначити гарантійний строк експлуатації об’єкта тощо.

Нагадаємо, ідея про будівництво нового мосту між Вінниччиною та Молдовою обговорюється вже кілька років. У 2018-ому зведення споруди оцінили у 50 мільйонів євро, а вже у 2019-ому в обласній адміністрації зазначили, що роботи коштуватимуть близько 25 мільйонів доларів і розпочнуться за кілька років.

У січні 2021-го президент України Володимир Зеленський та його молдовська колега Майя Санду домовились об’єднати столиці двох країн сучасною автомагістраллю та побудувати міст через Дністер на кордоні.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *