Андрій Гижко: «Протягом кампанії президент агітував за свою партію та перетворив поїздки в регіони на передвиборче турне, а тепер намагається прямо вплинути на результати волевиявлення»

Новини Вінниці Новини України

Лідер Вінницької обласної організації «Європейської Солідарності» Андрій Гижко у Facebook зазначив, що нинішні очільники держави намагаються лавірувати між темами епідемії коронавірусу та місцевими виборами, втратою рейтингу та черговими обіцянками. Однак, на його думку, реальність показує, що помилкові кроки призводять до абсурдних рішень.      

«До місцевих виборів залишилися лічені дні, – зазначає Андрій Петрович. – І новини та події переважно мають політичне забарвлення та відношення до певної політичної сили. Пандемія СOVID-19 не є виключенням. Країна, як і прогнозувалося, задихається від епідемії.

«Успіхи», якими хвалилася влада навесні, називаючи себе володарями «чорних поясів у боротьбі з коронавірусом» виявилися фейком. Кількість нових випадків на добу постійно встановлює рекорди. Захворюваність впритул наблизилася до шести тисяч додаткових хворих на добу. Непроста ситуація складається й у регіоні. 

Вінниця стала «помаранчевою» ще минулого тижня, а з понеділка у помаранчеву зону увійде вся область. Щодня виявляють більше ста нових випадків коронавірусу.

Дії влади є незрозумілими та невчасними, як на державному, так і на місцевому рівні. Шляхів виходу з кризи, що наростає, немає. Міністр не здатен навіть приблизно передбачити темпи поширення хвороби. Представники Кабміну стабільно помиляються в своїх прогнозах навіть не на дні – на тижні. Відповідно затримується й реакція. 

Є відома приказка, що генерали завжди готуються до попередньої війни, але до чого готується МОЗ на чолі зі Степановим при такому рівні оцінки ризиків – не зрозуміло взагалі. Дані офіційної статистики залишаються відірваними від реальності: система масового тестування, незважаючи на давно ухвалений закон, так і не запрацювала. 

Катастрофічно не вистачає лікарів, подекуди з пацієнтами з коронавірусом вже зараз працюють медики зовсім інших профільних спеціальностей. А на рівні первинної ланки сімейні лікарі та медсестри хворіють і звільняються. 

«Слуги» ж продовжують саботувати питання про запровадження страхування медиків, які працюють з COVID-19, хоча «Європейська Солідарність» пропонувала вирішення цього питання ще кілька місяців тому і постійно вимагає ухвалення відповідного закону.

На Вінниччині спостерігаються такі ж тенденції. На позачерговій сесії міської ради було ухвалено рішення про розміщення 110 ліжок для пацієнтів з коронавірусом у Першому пологовому будинку Вінниці. Тільки незрозумілим залишається як гінекологи можуть лікувати коронавірус, а інших фахівців в пологовому немає. 

Чому немає співпраці міської влади з обласною в цьому питанні? Адже для лікування коронавірусу можна розгорнути в інших медзакладах терапевтичного профілю. А доплати лікарям звичайно потрібні та чому про це не думали раніше ніж за 2 тижні до виборів?

Лікарів та медсестер недостатньо, і щоб хоч якось втримати людей на робочих місцях, у міському бюджеті до кінця року передбачили 22,6 мільйона гривень муніципальних надбавок. Тобто, до урядової допомоги, яку лікарі чекали місцями та здебільшого не дочекалися, ще додадуть місцеву надбавку. Та, попри, грошові компенсації у лікарнях не має елементарних засобів захисту, є великі проблеми з обладнанням. І це на 8 місяць боротьби з COVID-19! Урядова політика «Зе» влади відсутня, вони самоусунулись від цього питання, переклавши відповідальність на місця.

В цей час влада займається вирішенням власних передвиборчих проблем. Міністр охорони здоров’я Максим Степанов очолив список партії̈ «Слуга народу» на виборах до Одеської обласної ради – і це вже пошук відходу з посади міністра. Невже одесити повірять такому непрофесіоналу? 

Володимир Зеленський маніпулює, називаючи місцеві вибори причиною зростання захворюваності. Одночасно він запускає, м’яко кажучи дивне, опитування біля виборчих дільниць. Мабуть, його учасники автоматично отримуватимуть імунітет від усіх хворіб.

Саме по собі опитування незаконне і є відчайдушною спробою прямої агітації з боку Зеленського. Протягом кампанії президент агітував за свою партію та перетворив поїздки в регіони на передвиборче турне, а тепер перейшов до фінального акорду – намагається прямо вплинути на результати волевиявлення. 

Тим часом, у Вінниці триває своя «гра». Троє претендентів на крісло мера зняли свої кандидатури. Маємо «десятку кращих». Кандидати заробляють свої виборчі «бонуси», хто чим може:  ініціюючи спецоперацію із затримання вінницького чиновника, перевіряючи благоустрій будинків, даючи різноманітні інтерв’ю та роздаючи «соціальні допомоги», борячись з корупцією у себе на сторінках та розфарбовуючи місто біг-бордами. 

Карантин, скорочення резервів, зростання інфляції, невисока врожайність уже відображаються на соціальному становищі населення. Найбільш суспільно гострою є новина, щодо подорожчання хліба на 15-30%. Зростання цін експерти пояснюють подорожчанням складових – пшениці, цукру і соняшникової олії. 

Сповзання країни у прірву потрібно зупинити якнайшвидше. І вже за тиждень українці можуть зробити великий крок у вірному напрямку. Потрібно прийти на виборчу дільницю і зробити правильний вибір». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *