Майбутні кухарі з Вінниці передали бійцям ООС п`ять тисяч вареників

Новини Вінниці

Учні та педагоги Центру професійно-технічної освіти № 1 м. Вінниця постійно готують смаколики для захисників на передовій. Нещодавно вони завершили приготування рекордної партії вареників кількістю у 5 тисяч штук, яка вирушила у волонтерському вантажі на Схід.

Це вже майже готові вареники, які цілком можна вважати напівфабрикатами, – розповідає директор навчального закладу Валерій Дяків. – Адже ми не тільки наліпили вареників із картоплею, а й відварили їх майже до готовності, помастили олією, аби вони не злипалися, охолодили й заморозили. Вже на передовій бійцям достатньо буде на 2-3 хвилини занурити їх в окріп, і все – страва готова.

У Центрі журналісту АрміяInform розповіли, що захисникам України навчальний заклад допомагає від початку бойових дій на Сході. Першим внеском учнів у спільну справу захисту держави від агресора стала допомога навесні чотирнадцятого десантникам 95-ї бригади, які стали надійним щитом на шляху окупантів на Чонгарі. Тоді, розбивши свій табір у степу, вояки не мали нічого, тож для них закуповували й відвозили на південь усе – каремати, ковдри, харчі тощо.

Згодом заходилися ремонтувати волонтерські машини, що експлуатувалися в різних частинах українського війська у районі проведення АТО. Директор Центру пояснює, що однією з шести ліцензованих спеціальностей, за якими готують молодь і дорослих у закладі, є слюсар із ремонту колісних транспортних засобів, тож знання й навички у хлопців є.

Та й досвіду не бракує, – продовжує Валерій Васильович. – Так, наші учні проходять практику на відомому не лише у Вінниці 45-му експериментальному механічному заводі, тож мають досвід ремонту не лише ЗіЛів, КраЗів та МАЗів, але й бронетранспортерів різних модифікацій, включаючи навіть сучасний український БТР-4К.

За час допомоги військовим учні Вінницького ЦПТО № 1 відремонтували більше десятка позашляховиків, мікроавтобусів та інших автівок для бійців окремих полку спеціального призначення й розвідувального батальйону, а також кількох механізованих і мотопіхотних бригад.

Окрім ремонту техніки, допомагають захисникам учні, і виготовляючи металеві підставки для розігрівання їжі – спиртівки, і виробляючи спеціальні кішки для зняття розтяжок.

Ну, і, напевно, основною частиною волонтерської діяльності учнів ЦПТО є кулінарія. Що стосується вареників, то їх від початку цього навчального року тут приготували й передали на Схід близько 15 тисяч. Крім того, готують для бійців деруни й голубці, млинці з картоплею, горохом та грибами, квасять помідори й капусту. Чимало приготували концентрованих борщів. А коли відома вінницька волонтерка Олена Верлан привезла їм помідори, заквасили близько пів тонни томатів плюс заготували для бійців велику кількість томатного соку. Але найбільшим кулінарним доробком учнів в інтересах захисників є пиріжки. Їх дівчата й хлопці щотижня печуть по 1-2 тисячі штук. Кожної поїздки на фронт волонтери завантажують тут кілька тисяч пирогів. Всього ж від початку вересня майбутні кулінари напекли їх більше 25 тисяч.

Як розповідає директор навчального закладу, очолюваний ним колектив тісно співпрацює з багатьма волонтерськими та ветеранськими організаціями Вінницької області й не тільки. Щороку бере участь у фестивалі польової кухні. Тісно співпрацюють з Вінницьким зональним відділом ВСП, офіцери якого є частими гостями закладу й періодично проводять заняття з військової підготовки для учнів.

Такий тісний зв’язок навчального закладу з військом не є дивним. Адже десятки його випускників пройшли через горнило війни на Сході, багато з них продовжують боронити Батьківщину в складі різних військових частин Збройних Сил України та Національної гвардії. Серед них – солдати, сержанти й чимало офіцерів. Вони також не забувають альма-матер і час від часу навідуються, привозячи з буремного Донбасу враження й розповідаючи молодшим землякам про війну й військову службу.

Джерело: armyinform.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *