Місячник, злидні та інклюз: вінницька художниця представила другий том «Українського Бестіарію»

Новини Вінниці Топ

Вінницька художниця Маргарита Журунова у п’ятницю, 20 грудня, презентувала свій артбук «Український Бестіарій. Том 2». Унікальну книгу вперше показали публіці в обласному краєзнавчому музеї.

Артбук складається із серії естампів (відбитків графічних малюнків) із зображенням персонажів української міфології. Малюнки авторства Маргарити доповнюються упорядкованими нею ж розповідями про кожне змальоване створіння.

У кропіткій  роботі, виконаній на кошти президентського гранту, Маргариті допомагав львів’янин Богдан Локатир. Текст артбуку надрукований його авторським шрифтом, який неможливо сплутати з будь-яким іншим.

До першого тому «Бестіарію», представленого  Маргаритою та Богданом у лютому, увійшли 13 істот з українських легенд та міфів, стільки ж – у складі другої книжки. Маргарита розповідає: взялася за цю роботу, аби привернути увагу людей до власної культурної спадщини. Коли ж зрозуміла, що в одній книжці описати всю «чортівню» з народних вірувань не вдасться, наважилась на «сиквел».

  • Обидві книжки – фактично одне видання, стилістика не відрізняється. Оскільки перша книга не розкрила повністю міфологічний світ України, у мене виникла думка продовжити. У мене вже були ескізи для другого тому, і я подала їх на президентський грант. Той факт, що я його виграла, значно пришвидшив роботу. Тепер у моєму бестіарії – двадцять шість істот, і, відповідно, стільки ж гравюр

Тепер, вважає Маргарита, український демономікон розкритий більш-менш повно, хоча, зізнається авторка, деяких «бестій» вона таки обійшла увагою:

  • Я не звернула уваги на символічних персонажів, таких як лихоманки, чи доля та недоля. Тож, можливість для продовження «Бестіарію» є, але не думаю, що скоро повернусь до цього.

Улюбленими ж «бестіями» Маргарити є персонажі карпатського фольклору. Вони, каже художниця, самобутні і не мають «аналогів».

  • Це  Гадир та Гадирка  – люди, що управляють зміями, карпатська відьма Босорканя, Мольфар… Це все персонажі абсолютно самобутні

До «сиквелу» «Бестіарію» увійшли як більш-менш відомі широкому загалу Болотяник, Домовик, Лішак, Польовик, Упир та Дворовик, так і зовсім дивовижні створіння.

Наприклад, злидні – злі духи, що приносять у дім хвороби, бідність та негаразди.

Чи місячник – перевертень, який під впливом місяця змінює стать.

Або ж інклюз – зачарований гріш, що приносить господареві багатство.   

Примірник артбуку у футлярі з тисненням Богдан і Маргарита, за умовами гранту, передали краєзнавчому музею. Виставка другого тому «Бестіарію» триватиме до 20 січня.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *