«Найскладніший за п`ять років»: депутати затвердили бюджет Вінниччини на 2020 рік

Новини Вінниці

«Найскладнішим за п`ять років своєї каденції» назвали депутати Вінницької облради бюджет наступного 2020 року. Сьогодні, 17 грудня, на останній цьогорічній сесії облради цю фразу проговорив ледь не кожний, хто активно обговорював бюджет.

  • Ще вчора голова Вінницької ОДА Владислав Скальський акцентував увагу  на тому, що в бюджеті на 2020 рік уже немає таких статей, як субсидії чи виплати пільг. Адже ці видатки будуть фінансуватись без залучення обласного бюджету:
  •  Обласний бюджет все більше й більше втрачає функції транзиту. Охорона здоров’я вторинного і третинного рівня з 1 квітня фінансуватиметься напряму Національною службою здоров’я України. Наголошую: це зміні стратегічного підходу – перехід від фінансування за кошторисами і утримання стін, ліжок і т. п. до фінансування якісних медичних послуг. Монетизація пільг і субсидій також дозволяє не транзитувати кошти на ці потреби через обласний бюджет. Саме тому обсяг бюджету на 2020 рік вдвічі менший ніж був у 2019 році.

Фінансування субсидій та пільг, 27 медичних закладів області тощо з Києва – новація. Напевно, через це «трансформаційний» бюджет виявився таким складним: як фінансувати заклади соціальної сфери?  медичних установ, що не входять у ті 27? Заклади та програми культури?  Обговорення були гарячими…

Дискусійним, зокрема,  стало питання виділення двох мільйонів гривень для фінансування  оперного фестивалю в Тульчині.  Наприкінці минулого тижня цю статтю видатків було вилучено з бюджету, а кошти планували передати в аграрну галузь. Резонанс від такого повороту справи був неабияким, за фестиваль вступилися діячі культури України й не тільки, народні депутати, представники Тульчинської ОТГ… На сесії депутати зглянулися на всі доводи та повернули два мільйони на фестиваль, у свою чергу, вимагаючи звіту щодо витрати цих грошей. Як виявилося про такий звіт від Тульчинської ОТГ за три роки існування фестивалю вони згадали вперше.

Багато говорили на сесії й про ремонт доріг на Вінниччині. В області на ремонт 7 тис. км місцевих доріг передбачено понад 800 млн грн., суми цілком достатньо, адже 1 км якісно реконструйованої місцевої дороги коштує 10 млн.  А як бути з комунальними дорогами, яких на Вінниччині 16 тис.км? Вирішили, що їх ремонтуватимуть  шляхом спів фінансування з обласного та місцевих бюджетів . 

Врешті, бюджет-2020 59 голосами ухвалили. Дохідна частина обласного бюджету становить понад 4 млрд 242 млн грн, у тому числі доходи загального фонду бюджету визначені у сумі 2 747 182 230 грн, доходи спеціального фонду бюджету у сумі  1 495 465 300  грн. Видаткова частина обласного бюджету становить понад 4 млрд 238 млн грн, у тому числі обсяг видатків загального фонду бюджету у сумі понад 2 млрд 726 млн грн та видатків спеціального фонду бюджету у сумі понад 1,5 млрд грн, з них бюджет розвитку у сумі 16 590 000 грн.  Прогнозні показники доходів загального фонду обласного бюджету на 2020 рік обраховано в сумі понад 1 млрд грн, що більше на 15,6% порівняно з очікуваними надходженнями за 2019 рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *