Регіональний план управління відходами «поділить» Вінниччину на кластери

Новини Вінниці Топ

Агенція регіонального розвитку Вінницької області спільно зі швейцарсько-українським проектом з підтримки децентралізації Despro, розробляє регіональний  план управління відходами. Документ стане дороговказом до виконання областю «Національної стратегії управляння відходами – 2030».

Стратегія, схвалена урядом у листопаді 2017-го, ставить перед державою амбітні цілі. Зокрема, до 2030 року Україна має зменшити обсяг захоронення побутових відходів з 95% до 30%. Передбачається, що за цим показником ми маємо «обігнати», приміром, Німеччину, де наразі захоронюють 40% відходів.

Невтішна статистика

За даними Агенції регіонального розвитку, впродовж 2018 року на полігони Вінниччини поступило 1 348 998 кубометрів, або 239 000 тонн так званих муніципальних відходів, до яких  відносяться відходи від домогосподарств та інфраструктури населеного пункту. При цьому, звертає увагу фахівець Despro Вячеслав Сороковський, 99,6% усього сміття на Вінниччині захоронюють, тоді як через переробку проходить тільки 0,4%, що далеко до досягнення передбачених стратегією показників.

Щоб отримати інформацію про стан управління відходами в районах Вінниччини, Агенція розіслала анкети до 490 громад, з яких лише 81 відгукнулась і взяла участь у моніторингу.

Дослідження показало, що 27 громад з 81 не мають жодної організації вивозу сміття. Такомустану речей, відповідно до Національної стратегії, має покласти край створенняпо всій державі регіональних кластерів з управління відходами.

Кластери та полігони

Кластер має об’єднувати кілька районів чи ОТГ області, в яких разом проживає понад 150 000 мешканців і продукується щонайменше 100 000 тонн відходів на рік.

Кожен кластер матиме свій сміттєвий полігон, обладнаний з урахуванням впливу на довкілля, а також сміттєсортувальну лінію, перевантажувальну станцію та єдину систему збирання та вивезення відходів. При цьому тарифи на вивезення сміття повинні бути єдиними на всій території кластеру.

За задумом Despro та Агенції регіонального розвитку, на Вінниччині слід утворити 6 кластерів.

Проте, зазначають фахівці, остаточне рішення прийматимуть самі громади у діалозі з обласною владою. Так само самостійно громади визначатимуть і місця для сміттєвих полігонів.

За планами держави, в процесі утворення кластерів мережу сміттєвих полігонів та звалищ в області суттєво оптимізують. Замість 741 полігону та звалища, на Вінниччині залишиться лише 37, і всі вони повинні будуть відповідати міжнародним екологічним стандартам.

Також до 2030 року на Вінниччині мають створити 9 пунктів збирання та ремонту побутових відходів. Як пояснив експерт-консультант Despro з управління відходами Дмитро Лазненко, у такі центри люди зможуть зносити зламану техніку, яка підлягає або не підлягає відновленню. Втім, як саме відбуватиметься цей процес, наразі невідомо.

Остаточний план побачимо навесні

Відповідно до Національної стратегії та регіонального плану управління відходами, «кластерний» підхід дозволить переробляти відходи якнайближче від місць їхнього утворення. Це, в свою чергу, дозволить ефективно використовувати відходи як вторинну сировину та альтернативне джерело для вироблення енергії.

Загалом до 2030 року в Україні хочуть відкрити 800 підприємств з переробки вторинної сировини, утилізації та компостування  біло відходів. Крім того, буде створено мережу з 50 регіональних полігонів, які відповідатимуть вимогам 31-ої Директиви ЄС

Регіональний план управління відходами має 400 сторінок і наразі допрацьовуються. Представити його остаточний варіант планують навесні 2020-го.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *