ЄБРР та GEF відкривають нові можливості для біоенергетичних проєктів в Україні

Новини України

ЄБРР спільно з Глобальним Екологічним Фондом (GEF) запускають в Україні Програму «Україна: Сталі інновації у ланцюжку створення вартості в біоенергетиці».

Мета програми – сприяти інвестиціям в інноваційні біоенергетичні технології та практики, пов’язані з використанням сільськогосподарських залишків і відходів.

Олександр Домбровський, Президент ПрАТ «МХП Еко Енерджи» та Голова Правління «Global 100REUkraine», під час офіційного відкриття програми виступив із презентацією «Роль біоенергетики в системі циркулярної економіки України».

Він наголосив, що Україна має потужний аграрний сектор і значний потенціал його розвитку,  тому біоенергетика – це критично важливий напрям для нашої держави. Біоенергетика посідає ключову роль у системі циркулярної економіки. Реалізація біоенергетичних проєктів дозволяє ефективно трансформувати сільськогосподарські відходи взелену енергію та екологічно чисті органічні добрива. До того ж, реалізація біоенергетичних проєктівдопомагає значно скоротити викиди парникових газів і реалізовувати  цілі, визначені Україною щодо збільшення частки відновлюваних джерел енергії в енергобалансі країни.

  • Сьогодні в Україні обговорюється концепція ринку землі. Проте,  внаслідок структурних зміну сільському господарстві України спостерігається динаміка до деградації ґрунтів і зменшення вмісту гумусу в них. Саме циркулярна економіка, дотримання принципів сталого агробізнесу та використання чистих органічних добрив, які є продуктом біоенергетики, допоможе вирівняти цей дисбаланс, – зазначив пан Домбровський. – Тому біоенергетика завдяки виробництву екологічно чистих добрив також є основою для розвитку органічного землеробства в Україні.

За його словами, важливим потенційним напрямом для співпраці в рамках нової програми ЄБРР та GEF  є побудова ефективної системи управління та контролю в біоенергетичних проєктах:

  • В Україні необхідно створити інноваційну біоенергетичну лабораторію з найсучаснішим обладнанням. Це дасть змогу зрозуміти, як ефективніше використовувати сільськогосподарські залишки та відходи, генерувати більше зеленої енергії та отримувати дійсно екологічно чисті добрива.

Галузь потребує впровадження освітніх програм зі спеціалізованим курсом з інновацій в агробізнесі та біоенергетиці, адже очевидна потреба в підготовці сучасних фахівців. Це ще один елемент для співпраці в рамках програми. Важливий і обмін досвідом реалізації біоенергетичних проєктів та поширення їх ключових результатів. Приміром,  такі українські компанії, як ПрАТ «Миронівський хлібопродукт», вже успішно впроваджують інноваційні проєкти з біоенергетики.

  • Компанія з 2013 року експлуатує біогазовий комплекс ПрАТ «Оріль-Лідер» потужністю 5,5 МВт у Дніпропетровській області, – розповів Олександр Домбровський. – За цей період вироблено близько 122 млн куб м біогазу, 245ГВт*год зеленої електроенергії та отримано екологічний ефект у вигляді скорочення викидів парникових газів на понад 500 000 т СО2-еквіваленту. На стадії запуску в експлуатаціюзнаходиться І черга комплексу «БіогазЛадижин» потужністю 12 МВт, він буде найбільшимбіогазовим комплексом із переробки курячого посліду в Європі. Таким чином, МХП – це не тільки найдинамічніша та найбільш інноваційна компанія аграрного сектору України, а й лідер в біоенергетиці.

Приклад агроіндустріального холдингу МХП – це успішний досвід використання сільськогосподарських залишків та відходів, генерації зеленої енергії, зниження викидів парникових газів,  збереження довкілля та відновлення родючості ґрунтів.

Програма ЄБРР та GEF «Україна: Сталі інновації в ланцюжку створення вартості в біоенергетиці» допоможе мультиплікувати такий досвід в Україні.

Співпраця міжнародних партнерів України з профільними асоціаціями – надзвичайно необхідна. Під час заходу Голова Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетухазробив доповідь про роль сектору біоенергетики в зниженні викидів парникових газів, посиленні енергетичної незалежності та сталості енергетичної системи України.

Важливо, що в Україні створено платформу Global 100REUkraine, яка спільною метою та ідеями переходу України на 100% відновлюваних джерел енергії об’єднує асоціації, компанії, експертів, відповідальних політиків і  громадянське суспільство.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *