Британський парламент підтримав проведення дострокових виборів 12 грудня

Новини Світу

Британська Палата громад погодилася провести позачергові вибори 12 грудня.

У вівторок ввечері Палата громад переважною більшістю голосів – 428 проти 20 – проголосувала за внесену урядом постанову про дострокові вибори 12 грудня, передає Бі-Бі-Сі.

Тепер ця постанова повинно пройти Палату лордів, але спостерігачі не передбачають там серйозних проблем для прем’єра.

Борис Джонсон розраховує, що на цих виборах Консервативна партія здобуде більшість місць у Палаті громад, і він тим самим отримає від виборців мандат на проведення своєї політики щодо Євросоюзу: патова ситуація в парламенті буде подолана, угода про вихід затверджена, і Британія формально залишить ЄС 31 січня.

Однак чи вдасться торі-брекситерам із Джонсоном на чолі насправді здобути впевнену перемогу, передбачити ніхто не береться, зазначає Бі-Бі-Сі.

Зараз за усередненими результатами опитувань, рейтинг Консервативної партії вище, ніж рейтинг головної опозиційної сили, лейбористів, приблизно на 10%. Але за час передвиборної кампанії рейтинги можуть суттєво змінитися.

Крім того, у британській виборчій системі, коли всі 650 депутатів Палати громад обираються в одномандатних округах в один тур, рейтинг партії ніколи не обертається точною часткою місць в парламенті, що йому відповідає.

Так, на виборах у 2015 році торі набрали 36,9% голосів і при цьому вибороли абсолютну більшість мандатів – 330. У 2017 році партія отримала на виборах значно більше голосів – 42,4%, але при цьому втратила абсолютну більшість, провівши в Палату громад 317 депутатів.

Ще один фактор, який додає невизначеності: в умовах політичної кризи через Brexit на цих виборах, як показують опитування, велика частка виборців від двох головних партій піде на край політичного спектру: до ліберал-демократів, які виступають за негайне скасування Brexit, і до Партії брексита, що виступає рішучий розрив з ЄС.

По ходу обговорення дострокових виборів у вівторок Борис Джонсон відновив у партії 10 з 21 торі-важкоатлетів, вигнаних на початку вересня за голосування проти політики уряду.

У числі відновлених – онук Вінстона Черчілля Ніколас Соамс і старійшина Палати громад Кен Кларк, який прослужив депутатом і міністром у кількох урядах вже 49 років.

Звичайно, це в інтересах прем’єр-міністра до виборів повернути в стрій якомога більше бунтівників“, – сказав Бі-бі-сі один із “помилуваних”, Ед Вейз.

З необхідністю дострокових виборів в принципі були згодні майже всі депутати, і у вівторок в ході обговорення питання про вибори була лише одна інтрига: опозиція хотіла під ці вибори знизити виборчий вік з 18 до 16 років, а також дати право голосу громадянам Євросоюзу, котрі живуть у Британії.

Громадян інших країн ЄС в Британії, за приблизними оцінками, близько 3,7 млн. Британців у віці 16-17 років – близько півтора мільйона. Більшість із цих людей, як розраховує опозиція, налаштовані проти Brexit і, відповідно, проти торі й Джонсона. Ці голоси могли б дуже серйозно змінити розклад на виборах.

Уряд пригрозив відкликати проект рішення про вибори, якщо ці поправки пройдуть.

Офіційно уряд пояснював свою позицію тим, що такі серйозні зміни у виборчому законодавстві потрібно ґрунтовно обговорити, а не вносити в поспіху, під конкретні вибори; крім того, ніде в ЄС громадянам інших країн союзу не дозволено голосувати на парламентських виборах.

Так чи інакше, ці поправки були відсіяні після другого читання рішенням віце-спікера – за процедурою, він має такі повноваження.

Джерело: УНІАН

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *