Музеї, диво-каша та фольклор: у Тиманівці Тульчинської ОТГ презентували туристичне розмаїття краю

Новини Вінниці

Другий рік поспіль у с. Тиманівка Тульчинської ОТГ  проходить  гастрономічний фольклорний фестиваль «Диво з горнятка». Це одна з родзинок  Тульчинського краю, який багатий  історичними, культурними  та архітектурними пам’ятками і впевнено розвиває туристичну галузь.

За словами експертів Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування Програми « U-LEAD з Європою», Тульчинська міська ОТГ вирізняється серед громад Вінниччини високим рівнем  туристичного потенціалу і вже має здобутки у сфері туризму. Щороку у Тульчинф проходить оперний фестиваль open-air, який збирає сотні тисяч гостей. Не залишаються осторонь і старостинські округи ОТГ,  у складі яких – села із багатовіковою історією та традиціями. Серед них – Тиманівський старостинський округ із центром у с. Тиманівка. Село має музичну школу, осередки культури,  три музеї: художній Шевченка, краєзнавчий та музей Суворова і активно  відроджує культурно-етнографічні  традиції,  що тісно пов’язані із старовинною гостинністю  та частуванням рідкісними стравами.  Тиманівка славиться своєю  унікальною кашею,  рецепт якої налічує 400 років, відтак і фестиваль присвятили  знаменитій тиманівській, як її  тут називають –  «засипаній» каші.

На фольклорно-туристичне  свято зібрались  жителі усіх сіл Тульчинської ОТГ, представники виконкому громади, районної та обласної влади, спонсори від місцевої благодійної громадської організації  «Життя і розвиток громад»,  поціновувачі культури, етніки та  подільської  традиційної кухні.

Під час фестивалю відбулось урочисте відкриття оновленого Тиманівського  художнього музею  Т.Г.Шевченка, який було відремонтовано  коштом місцевого бюджету Тульчинської ОТГ.

  • Близько 100 років вік будівлі музею, бюджет сільської  ради не  дозволяв відремонтувати приміщення, коштів не вистачало.  До нас приїжджає багато гостей, Тиманівку називають селом трьох музеїв, але  повноцінно функціонували лише два, художній музей  Тараса Шевченка, який було створено у 1962 році,  потребував оновлення.  Після об’єднання ми розпочали роботи по ремонту будівлі і ось, за два роки маємо новий музей. Експозиція розміщується  на першому поверсі  музичної школи ,  але навіть  цієї  площі замало. Тільки 25%  музейних фондів  ми  можемо показати гостям, тому будемо  з часом розширювати приміщення, щоб  відвідувачі могли побачити  всі наші художні твори та унікальні  експонати.  Адже гостей прибуває,  цьогоріч вдвічі більше,  , навіть каші тиманівської минулого року зварили 150 літрів, а сьогодні маємо 400 літрів –  всіх почастуємо і кашею, і  смачною юшкою, все  коштом громади. Фестиваль надихає –  це не тільки  розвиток села, інфраструктури.  Багато років люди втрачали інтерес до рідної культури, історії, традицій, а відтепер, і це головне – відроджується  творчість,  бажання залишатись на рідній землі і  працювати на розвиток громади, – сказала під час свята Руслан Бомбела, староста с. Тиманівка.

Валерій Весняний, голова Тульчинської ОТГ привітав учасників  та гостей фестивалю і подарував  у добірку художніх творів оновленого Тиманівського  музею картину місцевого художника. За його словами,  децентралізація дала поштовх для відродження  сіл, а  туристична галузь є одним із пріоритетів розвитку Тульчинської ОТГ, тож у планах –  подальша  підтримка культурної та історичної   спадщини краю, а також розвиток фестивального руху  на території громади.

Впродовж дня  на гостей фестивалю чекали численні локації – світлиці , що презентували села старостинських округів Тульчинської ОТГ  – Ганнопіль, Одаї, Суворівське, Дранка, Білоусівка, Тиманівка.  Учасники продемонстрували всі туристичні  і гастрономічні принади своїх сіл – почастували і варениками,  яких  ганнопільські майстрині  наліпили  аж вісім видів, і дерунами із с. Дранка, і унікальною маковою випічкою та щедро поділились рецептами старовинних страв. «Королевою» фестивалю стала незрівнянна тиманівська каша, що готується  на чистій джерельній воді  із квашеною капустою, пшоном та шкварками.

«Диво з горнятка»  здивував  розмаїттям  розваг, конкурсів, фольклорної творчості.  Художні аматорські колективи  Тульчинської громади  презентували для гостей  яскравий концерт та  виставу. На завершення свята учасників привітали дипломами, подарунками та відзнаками.

На думку експертів Вінницького ЦРМС, промозаходи громад все більше відкривають  культурно-історичний пласт територій, який  є потужною базою для розвитку туристичної галузі та  соціально-економічного стану  ОТГ в цілому.  « Диво з горнятка»  став  зразком вдалої промоційної кампанії  сіл регіону,  адже крім об’єднавчого характеру  фестивалю,  якравим показником є і  зростання кола відвідувачів громади, що, в свою чергу,  відкриває шлях до побудови туристичної інфраструктури та  інвестицій в галузь.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *