«Водяна війна»: вінничани протестували під обленерго, яке «відключило» водоканал

Новини Вінниці Топ

Близько двох десятків мешканців Вінниці сьогодні, 11 жовтня, із самого ранку протестували під стінами «Вінницяобленерго». Обурені містяни вимагали від керівництва підприємства пояснень, на яких підставах цієї середи від електроенергії був відключений місцевий водоканал, і чому через конфлікт «комунальників» громадяни залишились без водопостачання.

Ініціювали акцію активісти «Національних дружин». Перед будівлею підприємства вони розгорнули транспарант «Ми – страждаємо, він – багатіє».

  • «Він» – це не одна особа, це декілька олігархів та їхніх ручних паразитів. Він  – це олігарх Григоришин, з яким пов’язують обленерго та директор «Вінницяобленерго» Андрій Поліщук. А «ми» – це народ, який через незрозумілі примхи залишився без води. Ми обурені таким тиском на вінничан  і не дамо структурі, в якої, за моїми даними, є російські корені, тримати містян у заручниках. Ми взагалі вважаємо, що всі обленерго треба націоналізувати, бо це стратегічно важливі об’єкти, які має контролювати держава – пояснив свою позицію головний вінницький «дружинник» Андрій Вербецький  

Інші ж протестувальники до політичних лозунгів не вдавалися, і не приховували, що хочуть вирішити побутову проблему, яка виникла не з їхної вині.

  • Це неподобство, коли потрібна ложка води, а в крані її немає, при цьому ти справно платиш по лічильнику. За  що нас наказують? За те, що ми щомісяця сплачуємо за споживання? Вважаю, що ті, хто порушує права містян, мають понести за це покарання. Навіть у звірів є «водяне перемир’я», а у нас у Вінниці – «водяна війна» з людьми. Хай собі енергетики та водоканал домовляються. Чому через їхні суперечки ми маємо страждати? – обурюється пенсіонерка пані Олександра

Невдоволені люди сподівались поспілкуватись з кимось із керівників енергетичної компанії, проте біля воріт охоронці повідомили: директори, мовляв, у відрядженні.

  • Як це нема керівництва? Куди не прийди – ніде його нема! – висловила здивування учасниця протесту
  • Якщо маєте питання – запишіться на прийом і з вами поспілкуються – суху відповів начальник охорони

За хвилину охоронці та протестувальники почали сваритись.

  • Скільки вам заплатали? – спитався у містян один з охоронців
  • А можна я вам у носа дам? – спитав у відповідь учасник протесту
  • Як вам не соромно? Ми вінничани, ми з Вінниці… – образилась літня жінка

На територію підприємства громадян так і не пустили, проте до них вийшов чоловік, який представився колишнім директором «Вінницяобленерго», але не назвав свого імені.

  • Згідно закону, якщо боржник не гасить борги, його відключають. Водоканал протягом п’ятнадцяти років має борги за електроенергію, це питання неодноразово обговорювалось і в обласній раді, і в міській раді. Чому він боргує? Вони кажуть, що тарифи на їхні послуги не можуть покрити усіх їхніх видатків, тож всі питання до водоканалу, – заявив він
  • А ми чим винні? – спитались учасники протесту
  • Зрозумійте, наше підприємство також має розраховуватись із постачальниками, тому довелось відключати водоканал від енергії. І через це я страждав так само, як і ви, в мене вдома теж води не було, – сказав «екс-директор»

Зрештою, акція жодних результатів не мала: люди посперечались із охоронцями та «колишнім директором» і розійшлись, пообіцявши повернутись, якщо перебої з подачею води виникнуть знов. До слова, борг «Вінницяоблодоканалу» перед енергетиками станом на вересень складав 67 мільйонів гривень. Аби підприємство не відключали від електроенергії, місто та область виділили 10 мільйонів на часткове погашення його боргів. Попри це, 9 жовтня «обленерго» таки припинило подачу електроенергії колегам-«комунальникам», через що уся Вінниця на кілька годин залишилась без водопостачання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *