Мазепа, Петлюра та Бандера у Facebook: у центрі Вінниці можна роздивитись «акаунти» видатних українців

Новини Вінниці Топ

Як могли би виглядати Facebook-акаунти Івана Мазепи, Симона Петлюри та Степана Бандери, хто був би у них у друзях та  які статуси та фото фони б постили? Побачити візуалізовану фантазію на цю тему можна у Вінниці на майдані Незалежності, відвідавши виставку «Фактор свободи».

Експозицію, присвячену Дню захисника України, презентували сьогодні, 10 жовтня. Вона дала старт IV фестивалю «Вінниця – столиця УНР».

  • Для нас дуже важливо, що фестиваль розпочинається з освітнього заходу, підготовленого «Інститутом національної пам’яті». Це одна з багатьох «пігулок», які не завжди є приємними на смак, але якими лікують. Лікують свідомість та руйнують міфи. І найголовніше у таких проектах – не давати остаточних висновків. Дуже важливо дати відвідувачу можливість самим робити висновки. Три постаті, яким присвячена виставка – не були ідеальним людьми, ідеальних не існує в принципі, але їх символічність, їх вага та важливість для української історії беззаперечна, особливо в контексті свята Дня захисника України, – сказав директор «Центру історії Вінниці» Олександр Федоришен

Організована виставка вкрай просто: на стендах навколо фонтану «Мушля» розташовані макети уявних сторінок трьох видатних діячів. З них можна дізнатись, що Симон Петлюра має в друзях Євгена Коновальця та Йозефа Пілсудського, Іван Мазепа – Петра І, Карла ХІІ та Івана Скоропадського, а Бандера «френдиться» з Андрієм Мельником та Ярославом Стецьком. До того ж, відвідувачі можуть роздивитись портрети та світлини трьох постатей, дізнатись, яку музику вони слухали та отримати коротку історичну довідку про кожного.

  • Ці люди стали символами нашої боротьби за незалежність. Вони – певний пострах для нашого одвічного ворога, як би він не називався: Російська імперія, Радянський Союз чи Російська Федерація. Час іде, а ворог залишається той самий, і ці люди показували готовність відстоювати гідність і право на свободу не тільки свою, а цілого народу, – зауважив очільник вінницького осередку «інституту національної пам’яті Богдан Галайко

Особливу роль організатори виставки приділили подоланню пропагандистських міфів про Мазепу і «мазепинців», Петлюру та «петлюрівців», Бандеру та «бандерівців». Цій темі присвячений окремий стенд.

Експозиція відкрита і доступна для усіх відвідувачів.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *