У Вінниці погіршилася якість питної води – і у водогоні, і в криницях

Новини Вінниці Топ

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, яке здійснює контроль за станом водопостачання та якістю питної води, за 8 місяців 2019  року 17% досліджених проб з мережі не відповідали санітарним вимогам за мікробіологічними показниками (були виявлені загальні коліформи та встановлена невідповідність по загальному мікробному числу). Для порівняння: в 2018 році відсоток невідповідних проб становив 4,4%, у 2017 – 2,6%, у 2016 – 7,3%. За результатами хімічного аналізу води 3% проб не відповідали санітарним вимогам (по каламутності та вмісту заліза). У 2018 році – 13,5%, у 2017 – 4,3%, у 2016 – 1,9%.

На території міста також експлуатуються криниці громадського користування, яких, за даними департаменту комунального господарства та благоустрою Вінницької міської ради, нараховується 617. Результати лабораторних досліджень за 8 місяців показали, що 58,3% проб питної води з криниць не відповідали санітарним вимогам за мікробіологічними показниками – виявлені загальні коліформи та кишкова паличка (у 2018 році – 47,9%, у 2017 році – 48,3%, у 2016 – 79%). За санітарно-хімічними показниками 73% досліджених проб не відповідали санітарним вимогам по вмісту нітратів та хлоридів (у 2018 році – 54,5% проб, у 2017 – 56,8%, у 2016 – 81,5%).

Питна вода, яка не відповідає нормативним показникам, негативно впливає на організм людини. Так, підвищений вміст нітратів може викликати водно-нітратну метгемоглобінемію, яка полягає у кисневому голодуванні тканини. Особливо чутливий до перевищення вмісту нітратів організм дітей віком до 3-х років. Гостре нітратне отруєння у дітей в 7-8% випадків закінчується смертю.Наявність у воді кишкової палички або бактерій групи кишкової палички може викликати гастроентероколіт, основними симптомами якого є біль у животі, нудота, блювота, підвищена температура тіла, пронос, слабкість. 

Для попередження виникнення таких захворювань Внницьке міське управління рекомендує:

  • вживати питну воду з криниць лише за наявності інформації щодо її безпечності для здоров’я;
  • не використовувати для питних потреб воду з криниць, поблизу яких є вигрібні ями/надвірні туалети/гноярки;
  • слідкувати за санітарно-технічним станом криниць;
  • не допускати вигул тварин та птиці поблизу криниці;
  • у разі необхідності будівництва вигребу, відступити на максимально можливу відстань від криниці та забезпечити водонепроникність стінок і дна вигребу;
  • з метою покращення якості води, використовувати фільтри;
  • використовувати для питних потреб лише кип’ячену воду.

 За інформацією: ГУ Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Фото з мережі Інтернет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *