Зустрічі, читання, презентації, нагороди: вінничани – на Львівському БУКФОРУМІ-2019

Новини Вінниці Статті Топ

Із 18 по 22 вересня у Львові відбувалась найбільша літературна подія Східної Європи. Це – форум видавців, який поєднує в собі книжковий ярмарок та книжковий форум. Цьогоріч місто Лева зустрічало понад 50 тисяч любителів літератури, видавців та письменників як з України, так і з-за кордону.

На Букфорумі представляли свої літературні новинки, зустрічались із читачами та брали участь у дискусіях і вінницькі письменники, організатори фестивалів та видавці: Олександр Вешелені, Віктор  Крупка, Сергій Татчин, Катерина Калитко, Вікторія Гранецька, Влад Сорд, Наталка Доляк.

Ідейний натхненник фестивалю «Острів Європа» Олександр Вешелені спільно з директорами масштабних українських фестивалів Софією Чепляк та Ельжбєтою Фолтиняк обговорили механізми роботи, аудиторію та показники ефективності літературних фестивалів.

Олександр Вешелені розповідає:

Моя історія з літературними подіями починається ще з 2009 року, коли до 100-річчя Богдана Ігоря Антонича відбувався «Антонич фест». Тоді до цієї акції можна було підключатися регіонам. Мені здалось, що це чудова нагода показати Вінниці свіжу й цікаву постать. Для нас це була дійсно видатна подія. Тоді я  вперше переконався, що в Вінниці, в принципі, сформувалась певна аудиторія, яка готова ходити регулярно на літературні події. Хотілось показати, що Вінниця, за рахунок великої кількості університетів, літературних тусівок, спільнот, уже сформованих у місті, готова слухати авторів, читати та спілкуватися з ними.

Під час Форуму вінницька письменниця Катерині Калитко, володарка багатьох престижних літературних відзнак, отримала ще одну –  стала лауреаткою Премії фонду Ковалевих в номінації «Проза» за роман «Місто загублених або маленькі страшні казки», який побачив світ у «Видавництві Старого Лева» в 2017 році. Окрім цього, літераторку відзначили грамотою Форуму видавців за поетичну збірку «Ніхто нас тут не знає, і ми – нікого».

Письменниця Вікторія Гранецька цьогоріч на Форумі виступала не лише в якості автора, а й видавця. Молодий, але такий, що набирає оберти, видавничий проект «Дім химер», очолюваний Вікторією та її чоловіком – письменником Владом Сордом – представив на суд публіки поетичні та прозові книжки. Серед виданих у «Домі химер» вінницькі автори – Віктор Крупка (збірка поезій «Химерник»), Сергій Рибницький (соціально-психологічна антиутопія «Жовтий закон») та Тіна Гальянова (збірка короткої прози «Химеросховище»). Вікторія Гранецька презентувала роман-містифікацію «Reality show», а Влад Сорд – збірку військових оповідань «Безодня».

Поет Сергій Татчин на Форумі видавців 2019 мав низку зустрічей з читачами у бібліотеках міста та області. Живе спілкування з людьми, спраглими слова, – незамінне для літератора, – упевнений Сергій Татчин. На Форумі видавців презентував книжки «Пташка нова», «Вінницький триптих» та «Епістолярні хроніки». У культовому закладі Львова – легендарній «Дзизі» – відбулись поетичні читання Сергія Татчина та Ігоря Астапенка з Бердичева під назвою «Діалог метафор».

Наталка Доляк привезла на Букфорум свою нову книжку «Де трава зеленіша», яку презентувала львівській публіці. Авторка упевнена – під час подібних книжкових фестивалів дуже важливим є прихід письменника до читача. Адже не кожен має можливість прийти до Палацу Мистецтв, де, власне, й відбувається книжковий ярмарок, і де потрібно платити за вхід, аби побачитись з автором, взяти у нього автограф та придбати книгу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *