Офіс Президента України заблокував фінансування місцевим бюджетам на соціально-економічний розвиток

Новини Вінниці

Невеликі міста та селища Вінниччини можуть не дочекатися субвенції на соціально-економічний розвиток, виділення якої уряд своєю постановою погодив ще 10 липня. Згідно з цим документом, 12 райцентрів області мали отримати 83 мільйони гривень на реалізацію найнеобхідніших проектів. Загалом по Україні для таких громад передбачалось 1,4 млрд гривень. Втім виділення цих коштів наразі заблокував Офіс Президента Володимира Зеленського.

Справа в тому, що 23 липня глава ОПУ Андрій Богдан спрямував листа на ім’я прем’єр-міністра, у якому прямо просить не давати грошей на місця, поки остаточне рішення з цього питання не ухвалить новий склад уряду.  

«Просимо тимчасово призупинити фінансування рішень Уряду, визначених у розпорядженні Кабінету Міністрів України від 5 липня 2019 року №492-р “Про внесення змін до переліку інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися у 2019 році за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку, в тому числі тих, що фінансуються з метою погашення кредиторської заборгованості, зареєстрованої органами Державної казначейської служби станом на 1 січня 2019 року” та у розпорядженні від 10 липня 2019 року №500-р “Деякі питання розподілу у 2019 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально – економічного розвитку окремих територій”, до ухвалення остаточного рішення новим складом Уряду», – читаємо у листі.

Хоча лист і адресувався прем’єру, чемно його виконувати, вочевидь, взялись Мінфін та Мінрегіон, бо коштів цієї субвенції міста і селища досі так і не бачили.

«Забезпечити, починаючи з серпня поточного року, фінансування програм і проектів розвитку регіонів, особливо малих міст і громад, що здійснюються за рахунок, у тому числі, коштів Державного фонду регіонального розвитку. Графік фінансування повинен забезпечити можливість своєчасного проведення тендерів та завершення розпочатих проектів», – йдеться у дорученні, що закріплене протокольно.

На захист невеликих міст і селищ стала також Асоціація міст України. За словами виконавчого директора Вінницького регіонального відділення АМУ Владислава Філатова, на гроші претендують переважно ті райцентри, де ще не створені ОТГ, тобто фінансова ситуація там вкрай критична.

  • Ці кошти повинні були надійти в громади для того, щоб реалізувати проекти, на які вже підготовлена проектно-кошторисна документація. Стосуються вони і тепломодернізації шкіл, ремонтів покрівель, ремонту доріг, водогонів, мостів та багато інших вкрай важливих проектів, – говорить Владислав Філатов.

За його словами, гостроти питанню додає те, що зараз – уже серпень. А, як відомо, до кінця жовтня – початку листопада усі такі проекти повинні бути реалізовані:

«Тому що попереду – зима, холод, дощі, і працювати на дорогах, на мостах, на модернізації шкіл, інших соціальних об’єктів практично неможливо. Усе це може закінчитись тим, що ці кошти або не поступлять в бюджети громад, або прийдуть і знову повернуться в держбюджет. АМУ вважає, що це не дуже добре, і що те рішення, яке було прийняте, потрібно реалізувати. Ми плануємо і до президента України звертатися, щоб він дав можливість ці завдання виконати».  

Кожна із 12-ти громад Вінниччини, за словами Владислава Філатова, претендує на суму від 3,5 до 10 млн грн. Найбільше – 20 млн – передбачено для Гайсина. Там за ці кошти мають частково профінансувати ремонт об’їзної дороги.  

Сергій Маламура

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *