Вінницька міськрада розбиралась із земельним податком: від нього можуть звільнити отримувачів субсидій

Новини Вінниці Топ

Депутати міськради не знайшли голосів, аби «дати задній хід» власному рішенню про збільшення земельного податку у Вінниці у 10 разів. Постанова, відповідно до якої ставка  податку на землі житлового фонду для фізичних осіб та для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку  була підвищена з 00,3% до 0,3%  від нормативно грошової оцінки землі, була ухвалена 27.06. 2018 року. В порядку місцевої ініціативи, з огляду на численні скарги громадян, сьогодні, 30 серпня, міськрада розглянула проект рішення, яке скасовує десятиразове подорожчання податку. Однак, за нього проголосували лише восьмеро із 40 присутніх на сесії депутатів.

За словами авторки проекту рішення, депутатки міськради Ганни Давиденко, вінничани наразі платять чи не найвищий в Україні земельний податок, і цю ситуацію треба змінювати.

  • Сьогодні ставка земельного податку у Вінниці є найвищою в Україні. Навіть курортна Одеса  платить вдесятеро менше, – аргументує вона доцільність повернення «старої» ставки

Втім, більшість депутатів не бачать економічної доцільності у зменшенні ставки. Як пояснив очільник постійної комісії міської ради з питань планування, фінансів та соціально-економічного розвитку Віктор Кривіцький, наразі у місті платниками земельного податку є лише 28 413 громадян, з них 15 000  – пільговики, звільнені від його сплати. До того ж, додав депутат, розмір податкової ставки у місті не переглядався із 1993 року, тож давно потребував корегування.

Також у муніципалітеті пояснюють: кошти від «локальних» податків йдуть в тому числі на розвиток соціальних програм, зокрема на виплату 20% надбавки до зарплати освітянам та тренерам спортивних шкіл.

Не вбачають необхідності у зменшенні земельного податку і у фіскальній службі. Заступник начальника головного управління ДФС Області Ігор Бондар назвав ставку у 0,3% справедливою, оскільки місто активно розвивається і потребує бюджетних надходжень. До того ж він підкреслив, що, відповідно до закону, вона може сягати 3% від оціночної вартості земельної ділянки.

А поки у залі засідань міськради тривали дебати, на дворі мітингували обурені громадяни, «озброєні» транспарантом «stop грабіж» та плакатами «вимагаємо знизити земельний податок» та «припиніть земельний грабіж». Депутатів, які голосували проти «ануляції» десятиразового підвищення ставки, вони зустрічали вигуками «ганьба».

Володимир Околіта, один з восьми обранців, який підтримав запропонований Давиденко проект рішення, пояснив, що гаряче питання обов’язково знов внесуть до порядку денного:

  • Проект рішення недопрацьований, його треба якісно допрацювати. Треба виокремити всі категорії, які потрапляють під податкову пільгу, проаналізувати статистичні дані і «видати» більш якісний проект рішення. Вважаю, в цей час людей треба звільняти від додаткового фінансового навантаження

У якості компромісного варіанту виходу із ситуації у міськраді розглядають можливість залишити податок на рівні 0,3%, при цьому збільшивши кількість пільгових категорій, звільнених від його сплати. Зокрема, від оподаткування можуть звільнити громадян, які отримують житлові субсидії. Підготувати відповідне рішення до наступної сесії розпорядився міський голова Сергій Моргунов.

Олександр Сашньов

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *